Znaleźć bazę
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Znaleźć bazę
Niech \(\displaystyle{ V = \Lin \left( \left( 1, 2, 1, 1\right) ,\left( 2, 5, 6, 4\right) ,\left( 1, 3, 5, 3\right) \right) \subset \RR^{4}}\). Znaleźć bazę,przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) . Podać układ równań
liniowych opisujący przestrzeń \(\displaystyle{ V}\) .
Nie bardzo wiem jak zabrać się za to zadanie .
liniowych opisujący przestrzeń \(\displaystyle{ V}\) .
Nie bardzo wiem jak zabrać się za to zadanie .
Ostatnio zmieniony 30 paź 2016, o 19:55 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Znaleźć bazę
Wiesz, że Twoja przestrzeń \(\displaystyle{ V}\) jest rozpięciem liniowym 3 wektorów. Bazę tej przestrzeni tworzy maksymalny układ liniowo niezależnych wektorów. Umiesz sprawdzić czy te wektory są liniowo niezależne? Jeżeli się okażą liniowo zależne to umiesz wybrać te liniowo niezależne?
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Znaleźć bazę
No ta umiem. Będą liniowo zależne i wektor \(\displaystyle{ \left( 2, 5, 6, 4\right)=\left( 1, 2, 1, 1\right)+\left( 1, 3, 5, 3\right)}\). Zatem wybieram wektory niezależne: \(\displaystyle{ \left( 1, 2, 1, 1\right)}\) i \(\displaystyle{ \left( 1, 3, 5, 3\right)}\). I co te wektory tworzą bazę?
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Znaleźć bazę
\(\displaystyle{ a\left( 1, 2, 1, 1\right)+b\left( 1, 3, 5, 3\right)=\left( x,y,z,t\right)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=x \\ 2a+3b=y \\ \ldots \\ \ldots \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=x \\ 2a+3b=y \\ \ldots \\ \ldots \end{cases}}\)