Wyznacz wyznacznik macierzy:
a) \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} \sin x&-\cos x\\ \cos x&-\sin x\end{vmatrix}}\)
b) \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} x&y\\2 x&2 y\end{vmatrix}}\)
c) \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 3 x&-1\\x&2x-3\end{vmatrix}=1,5}\)
Wyznaczniki macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 16 sie 2016, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczniki macierzy
Ostatnio zmieniony 24 paź 2016, o 14:51 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznaczniki macierzy
W c) to raczej \(\displaystyle{ 1,5}\) nie będzie.
Chcąc się zabierać za liczenie wyznaczników musisz wiedzieć, jak w ogóle się to liczy. Jeżeli brakuje Ci źródła, poczytaj forum: page.php?p=kompencium-macierze
Jest tam w szczególności wzorek dla macierzy \(\displaystyle{ 2 imes 2}\).
Chcąc się zabierać za liczenie wyznaczników musisz wiedzieć, jak w ogóle się to liczy. Jeżeli brakuje Ci źródła, poczytaj forum: page.php?p=kompencium-macierze
Jest tam w szczególności wzorek dla macierzy \(\displaystyle{ 2 imes 2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 16 sie 2016, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczniki macierzy
Ogólną zasadę znam. Kwestia tego, że w a) podejrzewam że ma wyjść jedynka trygonometryczna, ale nie do końca jestem pewna co do minusów i plusów. W b) obliczyłam, że jest to 0, ale chciałam sprawdzić. Co do przykładu c) to tak podał wykładowca i powiedział, że trzeba to rozwiązać jak normalne równanie, ale właśnie nie wiem czy tak po prostu mogę to zrobić, bo z równania kwadratowego wychodzą dwa wyniki...
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznaczniki macierzy
Ok, to w takim razie:
a) Tutaj nie wyjdzie jedynka trygonometryczna. Co do znaków, masz
\(\displaystyle{ \sin x\cdot (-\sin x) - \cos x\cdot (-\cos x)}\)
Wyrażenie można nieznacznie uprościć z jedynki, ale od funkcji trygonometrycznych nie uwolnisz się.
Edit:
Alternatywnie można doszukiwać się wzoru na cosinus podwojonego kąta.
b) Zgadza się, wyjdzie zero.
c) Możesz to rozwiązywać. Po lewej stronie jest wyrażenie zmiennej \(\displaystyle{ x}\), po prawej liczba, do której to przyrównujesz. A to, że z równania kwadratowego wychodzą dwa wyniki to rzecz raczej normalna (choć nie reguła).
a) Tutaj nie wyjdzie jedynka trygonometryczna. Co do znaków, masz
\(\displaystyle{ \sin x\cdot (-\sin x) - \cos x\cdot (-\cos x)}\)
Wyrażenie można nieznacznie uprościć z jedynki, ale od funkcji trygonometrycznych nie uwolnisz się.
Edit:
Alternatywnie można doszukiwać się wzoru na cosinus podwojonego kąta.
b) Zgadza się, wyjdzie zero.
c) Możesz to rozwiązywać. Po lewej stronie jest wyrażenie zmiennej \(\displaystyle{ x}\), po prawej liczba, do której to przyrównujesz. A to, że z równania kwadratowego wychodzą dwa wyniki to rzecz raczej normalna (choć nie reguła).