Prostopadłość wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 lis 2015, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Prostopadłość wektorów
Witam,
potrzebuję pomocy z zadaniem, wydaję się łatwe, ale mam z nim problem i nigdzie nie znalazłem niczego podobnego.
Mamy dwa wektory \(\displaystyle{ \vec{u}}\) i \(\displaystyle{ \vec{v}}\) o podanych długościach \(\displaystyle{ |\vec{u}|=3}\) i \(\displaystyle{ |\vec{v}|=4}\). Trzeba obliczyć kąt między tymi wektorami jeśli:
\(\displaystyle{ 3\vec{u}-\vec{v}}\) i \(\displaystyle{ \vec{u}+2\vec{v}}\) są prostopadłe.
potrzebuję pomocy z zadaniem, wydaję się łatwe, ale mam z nim problem i nigdzie nie znalazłem niczego podobnego.
Mamy dwa wektory \(\displaystyle{ \vec{u}}\) i \(\displaystyle{ \vec{v}}\) o podanych długościach \(\displaystyle{ |\vec{u}|=3}\) i \(\displaystyle{ |\vec{v}|=4}\). Trzeba obliczyć kąt między tymi wektorami jeśli:
\(\displaystyle{ 3\vec{u}-\vec{v}}\) i \(\displaystyle{ \vec{u}+2\vec{v}}\) są prostopadłe.
Prostopadłość wektorów
Kiedy dwa wektory niezerowe są prostopadłe? Tylko nie mów że wtedy, gdy kąt między nimi jest prosty, bo to wiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 lis 2015, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Prostopadłość wektorów
Kiedy iloczyn skalarny jest równy zero.
\(\displaystyle{ (3\vec{u}-\vec{v})\circ(\vec{u}+2\vec{v})=0}\) (mnożenie tutaj jest skalarne, ale nie wiem jak zapisać to w Latexie)
Nie wiem co z tym zrobić.
\(\displaystyle{ (3\vec{u}-\vec{v})\circ(\vec{u}+2\vec{v})=0}\) (mnożenie tutaj jest skalarne, ale nie wiem jak zapisać to w Latexie)
Nie wiem co z tym zrobić.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2016, o 21:43 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Prostopadłość wektorów
Symbol mnożenia skalanego to
Iloczyn skalarny ma miłą własność: działa się na nim jak na wyrażeniach algebraicznych.
Jak ma się długość wektora do iloczynu skalarnego?
circ
Iloczyn skalarny ma miłą własność: działa się na nim jak na wyrażeniach algebraicznych.
Jak ma się długość wektora do iloczynu skalarnego?
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 lis 2015, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Prostopadłość wektorów
Hmm
Nie wiem, nie mogę tego zwyczajnie wymnożyć?
\(\displaystyle{ 3u^2+5uv-2v^2}\)
Nie wiem jak to mogę przekształcić żeby cokolwiek mi to dało.
Zależność jest taka, że kąt między wektorami jest równy iloczynowi skalarnemu wektorów przez iloczyn długości tych wektorów.
Nie wiem, nie mogę tego zwyczajnie wymnożyć?
\(\displaystyle{ 3u^2+5uv-2v^2}\)
Nie wiem jak to mogę przekształcić żeby cokolwiek mi to dało.
Zależność jest taka, że kąt między wektorami jest równy iloczynowi skalarnemu wektorów przez iloczyn długości tych wektorów.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2016, o 20:15 przez Maciek0921, łącznie zmieniany 1 raz.
Prostopadłość wektorów
Zachowaj konwencję. Mnożenie jest tu iloczynem skalarnym. Ponawiam pytanie o związek długości wektora z iloczynem skalarnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 lis 2015, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Prostopadłość wektorów
hmm, pytasz o ten związek: \(\displaystyle{ \vec{u}^2 =\vec{u}\circ\vec{u}^}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 lis 2015, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Prostopadłość wektorów
Oczywiście miałem na myśli: \(\displaystyle{ |\vec{u}|^2 =\vec{u}\circ\vec{u}^}\)
Czyli można podstawić pod poprzedni wzór, który wymnożyłem?
\(\displaystyle{ 3u^2+5uv-2v^2}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot 9+5uv-2\cdot 16=0}\)
\(\displaystyle{ 5uv=5}\)
\(\displaystyle{ uv=1}\)
Czyli teraz mogę podstawić do wzoru i wyliczyć kąt.
Czyli można podstawić pod poprzedni wzór, który wymnożyłem?
\(\displaystyle{ 3u^2+5uv-2v^2}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot 9+5uv-2\cdot 16=0}\)
\(\displaystyle{ 5uv=5}\)
\(\displaystyle{ uv=1}\)
Czyli teraz mogę podstawić do wzoru i wyliczyć kąt.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2016, o 21:44 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 lis 2015, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa