Wektory liniowo niezależne.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Wektory liniowo niezależne.
Czy wektor \(\displaystyle{ \vec{a}=\left\langle 1,\sin 2x ,\cos x\right\rangle}\) jest liniowo niezależny?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2016, o 21:02 przez pawlo392, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Wektoryy liniowo niezależne.
No o to mi chodziło. Przestrzeń to\(\displaystyle{ R^3}\).Kartezjusz pisze:Wektory mogą być. Nie jeden wektor. Podaj przestrzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Wektoryy liniowo niezależne.
Czy w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) składowymi wektora mogą być jakimiś funkcjami? Coś mi się nie wydaje. To znaczy mogę się mylić, ale nie spotkałem się z czymś takim.
Czy na pewno nie chodzi tutaj o przestrzeń wektorową funkcji ciągłych nad ciałem \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) i sprawdzenie, czy wektory \(\displaystyle{ 1, \sin 2x , \cos x}\) są liniowo niezależne ze sobą?
Czy na pewno nie chodzi tutaj o przestrzeń wektorową funkcji ciągłych nad ciałem \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) i sprawdzenie, czy wektory \(\displaystyle{ 1, \sin 2x , \cos x}\) są liniowo niezależne ze sobą?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Wektoryy liniowo niezależne.
Masz racje, przepraszam. Zobaczyłem na nie ten przykład co potrzeba. Wcześniej taki przykład : \(\displaystyle{ \left\langle 1, \sin ^2 x, \cos ^2 x\right\rangle}\), zrobiłem w ten sposób, iż z jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ \sin ^2 x + cos ^2 x -1=0}\) czyli są liniowo niezależne.NogaWeza pisze:Czy w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) składowymi wektora mogą być jakimiś funkcjami? Coś mi się nie wydaje. To znaczy mogę się mylić, ale nie spotkałem się z czymś takim.
Czy na pewno nie chodzi tutaj o przestrzeń wektorową funkcji ciągłych nad ciałem \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) i sprawdzenie, czy wektory \(\displaystyle{ 1, \sin 2x , \cos x}\) są liniowo niezależne ze sobą?
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Wektory liniowo niezależne.
No to chyba skłamałeś.
Wektory (w tym przypadku oczywiście funkcje) są liniowo niezależne, gdy z zerowania się kombinacji liniowej wynika zerowanie się skalarów. Badamy zatem \(\displaystyle{ \alpha \sin^2{x} + \beta \cos^2{x} + \gamma \cdot 1 = 0}\).
No ale przecież dla \(\displaystyle{ \alpha = \beta = 1}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma = -1}\) jest \(\displaystyle{ \sin^2{x} + \cos^2{x} - 1 = 0}\), z jedynki \(\displaystyle{ 1 - 1 = 0}\). Czyli kombinacja liniowa się wyzerowała, ale to wcale nie oznacza, że skalary muszą być zerami. Czyli wektory są liniowo zależne.
Inne podejście: \(\displaystyle{ \sin^2{x} + \cos^2{x} = 1}\), suma dwóch rozpatrywanych wektorów dała w wyniku trzeci wektor - to oznacza, że są zależne.
Wektory (w tym przypadku oczywiście funkcje) są liniowo niezależne, gdy z zerowania się kombinacji liniowej wynika zerowanie się skalarów. Badamy zatem \(\displaystyle{ \alpha \sin^2{x} + \beta \cos^2{x} + \gamma \cdot 1 = 0}\).
No ale przecież dla \(\displaystyle{ \alpha = \beta = 1}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma = -1}\) jest \(\displaystyle{ \sin^2{x} + \cos^2{x} - 1 = 0}\), z jedynki \(\displaystyle{ 1 - 1 = 0}\). Czyli kombinacja liniowa się wyzerowała, ale to wcale nie oznacza, że skalary muszą być zerami. Czyli wektory są liniowo zależne.
Inne podejście: \(\displaystyle{ \sin^2{x} + \cos^2{x} = 1}\), suma dwóch rozpatrywanych wektorów dała w wyniku trzeci wektor - to oznacza, że są zależne.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Wektory liniowo niezależne.
Tu już ciężej o takie tricki. Moim podejrzeniem jest, że są liniowo niezależne, niemniej nie będę się wygłupiał z dowodzeniem tego. Józef Hoene-Wroński podał doskonały sposób sprawdzania liniowej niezależności funkcji - liczy się wyznacznik pewnej macierzy funkcyjnej.
Okazuje się, że jeśli ten wyznacznik nie jest tożsamościowo równy zeru, to funkcje są liniowo niezależne.
Okazuje się, że jeśli ten wyznacznik nie jest tożsamościowo równy zeru, to funkcje są liniowo niezależne.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wro%C5%84skian
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wektory liniowo niezależne.
Alez to wcale nie jest skomplikowane. Gdyby istniały \(\displaystyle{ a,b,c\in\RR}\) takie, że \(\displaystyle{ f(x)=a\sin 2x+b\cos x+c\dot 1=0}\), to sprawdź co wynika z faktu, że \(\displaystyle{ f'(x)=f''(x)=0}\)
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Wektory liniowo niezależne.
Obliczyłem pierwszą pochodną i otrzymałem \(\displaystyle{ 2a \cos 2x +b \sin x}\). Niestety mam problem z drugą pochodną.a4karo pisze:Alez to wcale nie jest skomplikowane. Gdyby istniały \(\displaystyle{ a,b,c\in\RR}\) takie, że \(\displaystyle{ f(x)=a\sin 2x+b\cos x+c\dot 1=0}\), to sprawdź co wynika z faktu, że \(\displaystyle{ f'(x)=f''(x)=0}\)
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Wektory liniowo niezależne.
Gdy za \(\displaystyle{ x}\) podstawimy zero i do zera przyrównamy. Następnie gdy za \(\displaystyle{ x}\) podstawimy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) i przyrównamy do zera o wychodzi nam \(\displaystyle{ a=0 \wedge b=0}\). Czyli są liniowa niezależne. A jak w ogóle wpaść na ten pomysł z potęgami?