Systemy uzupełnieniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Frynio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 10 paź 2015, o 02:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 32 razy

Systemy uzupełnieniowe

Post autor: Frynio »

Witam. Otóż przeglądałem główną forum, ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego działu, więc piszę tu, Sz.P moderatorze, jeśli wybrałem źle - proszę przenieś.

Mam teraz kurs Architektura komputerów (to samo, co arytmetyka komputerów), ale nic o komputerach właściwie się nie słyszy. Zadanie wygląda następująco:

Zapisz w systemie uzupełnieniowym dwójkowym, ósemkowym i szesnastkowym liczby:

\(\displaystyle{ a) -173_{32}}\)
\(\displaystyle{ b) +BA12_{15}}\)

No więc biorę się za pierwszą liczbę.

\(\displaystyle{ |-173_{32}|=173_{32}}\)

\(\displaystyle{ 173_{32}=3+7*32+1*32*32=1251_{10}}\)

\(\displaystyle{ 1251_{10}=‭010011100011‬_{2}}\)

Liczba wejściowa była ujemna, więc trzeba dokonać inwersji bitów i dodać do liczby 1:

\(\displaystyle{ ‭010011100011‬_{2}}\) -> \(\displaystyle{ 101100011100+1=101100011101_{U2}}\)

Teraz ósemkowy:

\(\displaystyle{ 1251_{10}=2343_{8}}\)

\(\displaystyle{ 2343_{8}}\) -> \(\displaystyle{ 5434+1=5435_{U8}}\)

Czy to zadanie jest dobrze (jeśli tak, to nie pytam już o drugi przykład, poradzę sobie, chodzi o sposób rozumowania)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Systemy uzupełnieniowe

Post autor: Kartezjusz »

Wiesz, skąd pomysł uzupełnieniówki?
Frynio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 10 paź 2015, o 02:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 32 razy

Systemy uzupełnieniowe

Post autor: Frynio »

Chyba nie rozumiem pytania
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Systemy uzupełnieniowe

Post autor: Kartezjusz »

Uzupełnieniówka powstała z ograniczenia pamięci. Nie wiem czy inwersja nie powinna się odnosić do maksymalnej liczy bitów.
ODPOWIEDZ