Jaką operację zastosowano na tej macierzy?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Scrub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 4 paź 2016, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy

Jaką operację zastosowano na tej macierzy?

Post autor: Scrub »

Z takiej macierzy jedną, max dwoma operacjami
\(\displaystyle{ \left[
\begin{array}{cccc}
1 & -1 & 1 & 2\\
0 & 0 & 1 & 1\\
1 & 1 & 1 & 1\\
0 & 2 & 0 & 0
\end{array}
\right]
\qquad}\)

uzyskano taką:
\(\displaystyle{ \left[
\begin{array}{cccc}
1 & -1 & 1 & 2\\
0 & 0 & 1 & 1\\
0 & 2 & 0 & -1\\
0 & 2 & 0 & 0
\end{array}
\right]
\qquad}\)

Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to się stało?
szw1710

Jaką operację zastosowano na tej macierzy?

Post autor: szw1710 »

Jakie wiersze się zmieniły, a jakie pozostały? Wskazówka: potrzebna jest jedna operacja. To żadna matematyka, a sztuka patrzenia.
Scrub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 4 paź 2016, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy

Jaką operację zastosowano na tej macierzy?

Post autor: Scrub »

Zmienił się tylko trzeci wiersz. To jest fragment z większego ciągu.
szw1710

Jaką operację zastosowano na tej macierzy?

Post autor: szw1710 »

Ten ciąg jest zupełnie nieinteresujący z punktu widzenia Twojego pytania. Więc jaka to może być operacja? Popatrz dobrze. Ona do skomplikowanych nie należy. Tak dla początkującego doktora.
Scrub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 4 paź 2016, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy

Jaką operację zastosowano na tej macierzy?

Post autor: Scrub »

\(\displaystyle{ pierwszy wiersz *(-1) + trzeci}\)? Na to by wyglądało hm. Wcześniej brałem pod uwagę tylko sąsiednie wiersze.
Jeżeli tak, to przy okazji: czy można dowolnie zamieniać kolejność wierszy 1 z 3, 4 z 10 itd?
Ostatnio zmieniony 12 paź 2016, o 20:34 przez Scrub, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

Jaką operację zastosowano na tej macierzy?

Post autor: szw1710 »

Stosuj składnię LaTeX-a, bo prędzej czy później Twoje posty wylądują w koszu.

Nie określasz celu, w jakim wykonujesz te operacje. Można zrobić wszystko, tylko po co i czy ma to uzasadnienie matematyczne. Można też macierz zapisać do góry nogami, w lustrzanym odbiciu, po skosie itp. Tak więc po co chcesz zamieniać kolejność wierszy?
Scrub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 4 paź 2016, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy

Jaką operację zastosowano na tej macierzy?

Post autor: Scrub »

Robię to w celu doprowadzenia macierzy do postaci górnoschodkowej (a potem do zredukowanej ale w tym temacie to chyba nie ma znaczenia).
szw1710

Jaką operację zastosowano na tej macierzy?

Post autor: szw1710 »

Cel ma znaczenie. Można przestawiać wiersze.
ODPOWIEDZ