Oblicz \(\displaystyle{ \left| a- \frac{1}{3}(a-b) \right|}\) jeżeli \(\displaystyle{ a=1, b=2, (a,b) = \frac{ \pi }{3}}\)
Witam. Czy mógłby ktoś pomóc mi z zadaniem z tytułu? Chciałbym aby ktoś dał mi jakieś wskazówki. Wiem że chodzi o wektory, ale nie wiem jak się za to zabrać. (ODPOWIEDŹ to \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \sqrt{3}}\)). Z góry dziękuję za pomoc
Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 7 paź 2016, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Oblicz wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 7 paź 2016, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Złamanie punktu III.5.6 Regulaminu.
Powód: Złamanie punktu III.5.6 Regulaminu.
-
- Użytkownik
- Posty: 22173
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Napisz treśc jeszcze raz: piszesz, że chodzi o wektory, ale jednocześnie piszesz, że \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) to liczby.
Podejrzewam, że chodzi o długości wektorów i kąt między nimi.
Podejrzewam, że chodzi o długości wektorów i kąt między nimi.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 7 paź 2016, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Oblicz wartość wyrażenia
Treść polecenia jest dokładnie taka jak w pierwszej linijce. Napisałem, że ma to związek z wektorami, bo póki co na algebrze działamy tylko na wektorach... Jest jeszcze kilka podobnych przykładów np.
Oblicz \(\displaystyle{ (a+b)^2}\) wiedząc, że a=1, b=5 i (a,b) = \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\). To zadanie jest w rozdziale o iloczynie skalarnym.
Oblicz \(\displaystyle{ (a+b)^2}\) wiedząc, że a=1, b=5 i (a,b) = \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\). To zadanie jest w rozdziale o iloczynie skalarnym.