Iloczyn skalarny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomek4321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 17 cze 2016, o 09:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Iloczyn skalarny

Post autor: tomek4321 »

Czy jest to iloczyn skalarny:
\(\displaystyle{ x\cdot y = \left( \sum_{i=1}^{n} \left|x_{i}y_{i} \right| \right) ^2}\)?

Jest to na pewno dodatnio określone i symetryczne, ale nie jest chyba dwuliniowe. Tylko jak dokładnie to uzasadnić?
Ostatnio zmieniony 3 paź 2016, o 23:07 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: a4karo »

Wsk: \(\displaystyle{ (-x)\cdot y=...}\)
tomek4321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 17 cze 2016, o 09:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Iloczyn skalarny

Post autor: tomek4321 »

a4karo pisze:Wsk: \(\displaystyle{ (-x)\cdot y=...}\)
\(\displaystyle{ (-x)\cdot y= (\sum_{i=1}^{n} \left| (-x)y\right|)^2}\) czyli jest to to samo co iloczyn skalarny \(\displaystyle{ x\cdot y}\)

Niestety nie mam pojęcia co dalej
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ (x+(-x))\cdot y=\dots}\)
ODPOWIEDZ