norma operatora
norma operatora
Mam problem z policzeniem normy \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}3&-2\\2&0\end{array}\right]}\) . Zadanie polega na znalezienu maksimum \(\displaystyle{ f=||Ax||_{2}}\) gdzie \(\displaystyle{ x=\left[\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right]}\) takie ze \(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\) , Prosze o pomoc , z gory dzieki !
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2016, o 12:38 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
norma operatora
Zacznij od tego: 411367.htm Optymalną stałą otrzymujemy przez nierówność Schwarza. Sprawdź czy jest osiągana. Jeśli tak, jest szukaną normą.
norma operatora
Skorzystalam z wlasnosci SVD, policzylam wlasnosci wlasne \(\displaystyle{ AA^{T}}\) i wyszlo mi ze \(\displaystyle{ \sigma_{1}=\sqrt{23.5}}\)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2016, o 15:31 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
norma operatora
Myslalam ze moge skorzystac z faktu ze \(\displaystyle{ ||A||_{2}=sup \frac{||Ax|| _{2} }{||x|| _{2} }=\sigma _{1}}\)
norma operatora
Masz racje wychodzi 4 , zrobilam glupi blad ! dzieki za pomoc !!-- 29 wrz 2016, o 12:18 --Mam jeszcze jedno pytanie , czy korzystajac z mnoznikow Lagrangea to co zaczelam ponizej jest poprawnie ? Bo cos mi to nie idzie
\(\displaystyle{ f(x,y)=(3x-2y)^{2} + 2x^{2}=13 x^{2} +4 y^{2}-12xy}\)
\(\displaystyle{ F_{x}=26x-12y=\lambda 2x}\)
\(\displaystyle{ F_{y}=4y-6x=\lambda 2y}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}=1}\)
I nie wiem co dalej z tym ...
\(\displaystyle{ f(x,y)=(3x-2y)^{2} + 2x^{2}=13 x^{2} +4 y^{2}-12xy}\)
\(\displaystyle{ F_{x}=26x-12y=\lambda 2x}\)
\(\displaystyle{ F_{y}=4y-6x=\lambda 2y}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}=1}\)
I nie wiem co dalej z tym ...