Witam serdecznie , z racji ze w piątek mam poprawe z matematyki dyskretnej a jest 1 rodzaj zadań którego kompletnie nie umiem ruszyć bardzo prosze o wytłumaczenie jak rozwiązac nastepujace zadanie :
Wyznacz wzór symetrii prostopadłej przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^3}\) wzgledem plaszczyzny o rownaniu \(\displaystyle{ X +Y-Z = 0}\)
Bardzo prosze o pomoc....
Wzór symetrii
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 wrz 2016, o 08:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
Wzór symetrii
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2016, o 10:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wzór symetrii
1.
Wprowadzamy dwa punkty \(\displaystyle{ P(x, y, z), \ \ P'(x', y', z')}\) symetryczne względem danej płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi.}\)
2.
Obliczamy współrzędne punktu środkowego \(\displaystyle{ O\in \pi}\) odcinka \(\displaystyle{ \overline{PP'}.}\)
3.
Wybieramy dowolny punkt \(\displaystyle{ D\in \pi.}\)
4.
Tworzymy układ trzech równań liniowych o niewiadomych \(\displaystyle{ x' , y', z'}\) na podstawie następujących warunków:
w1. \(\displaystyle{ O \in \pi.}\)
w2. \(\displaystyle{ \vec{PP'}\parallel [ 1, 1, -2].}\)
w3. \(\displaystyle{ \vec{PP'} \perp \vec{OD}.}\)
5.
Rozwiązujemy układ równań znajdując niewiadome \(\displaystyle{ x' , y', z'}\).
6.
Zapisujemy macierz przekształcenia liniowego(symetrii względem danej płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi )}\).
Wprowadzamy dwa punkty \(\displaystyle{ P(x, y, z), \ \ P'(x', y', z')}\) symetryczne względem danej płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi.}\)
2.
Obliczamy współrzędne punktu środkowego \(\displaystyle{ O\in \pi}\) odcinka \(\displaystyle{ \overline{PP'}.}\)
3.
Wybieramy dowolny punkt \(\displaystyle{ D\in \pi.}\)
4.
Tworzymy układ trzech równań liniowych o niewiadomych \(\displaystyle{ x' , y', z'}\) na podstawie następujących warunków:
w1. \(\displaystyle{ O \in \pi.}\)
w2. \(\displaystyle{ \vec{PP'}\parallel [ 1, 1, -2].}\)
w3. \(\displaystyle{ \vec{PP'} \perp \vec{OD}.}\)
5.
Rozwiązujemy układ równań znajdując niewiadome \(\displaystyle{ x' , y', z'}\).
6.
Zapisujemy macierz przekształcenia liniowego(symetrii względem danej płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi )}\).
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wzór symetrii
Ad 6.
Może to być także układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x'= \frac{1}{3}x-\frac{2}{3}y+\frac{2}{3} z \\ y'= \frac{-2}{3}x+\frac{1}{3}y+\frac{2}{3} z \\ x'= \frac{2}{3}x+\frac{2}{3}y+\frac{1}{3} z \end{cases}}\)
Może to być także układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x'= \frac{1}{3}x-\frac{2}{3}y+\frac{2}{3} z \\ y'= \frac{-2}{3}x+\frac{1}{3}y+\frac{2}{3} z \\ x'= \frac{2}{3}x+\frac{2}{3}y+\frac{1}{3} z \end{cases}}\)