Cześć,
Zastanawiam się nad intuicją rzutu ortogonalnego. Mianowicie, czy to jest jakoś tak, że jak rzutujemy na podprzestrzeń mniejszego wymiaru to ten wektor się skraca ? Jakieś współrzędne się zerują ? A reszta współrzędnych wektora zostaje bez zmian ? A co jeśli rzucimy na podprzestrzeń większego wymiaru.
Iloczyn skalarny, rzut - intuicje
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Iloczyn skalarny, rzut - intuicje
Rzut \(\displaystyle{ P:X\to X}\) to odwzorowanie liniowe przestrzeni w siebie, które spełnia warunek \(\displaystyle{ P(P(x))=P(x)}\) dla każdego \(\displaystyle{ x\in X}\).
Rzut ortogonalny jest szczególnym przypadkiem. Jeżeli \(\displaystyle{ V=P(X)}\), to rzut ortogonalny działa tak jak opisałeś - "zapomina o składowej wektora \(\displaystyle{ x}\) w kierunku prostopadłym do \(\displaystyle{ V}\)".
Mozna to sobie przedstawić tak: niech \(\displaystyle{ v_1,\dots,v_k}\) będzie bazą ortonormalną \(\displaystyle{ V}\). Uzupełniamy ją wektorami \(\displaystyle{ w_1,\dots,w_{n-k}}\) do bazy ortonormalnej przestrzeni \(\displaystyle{ X}\).
Wtedy dla \(\displaystyle{ x=\sum_{i=1}^k a_iv_i +\sum_{i=k+1}^n a_iw_{i-k}}\) zachodzi \(\displaystyle{ P(x)=\sum_{i=1}^k a_iv_i}\).
Zatem rzeczywiście rzut ortogonalny skraca wektory, bo \(\displaystyle{ ||x||^2=\sum_{i=1}^k ||a_i||^2 +\sum_{i=k+1}^n ||a_i||^2}\), a \(\displaystyle{ ||P(x)||^2=\sum_{i=1}^k ||a_i||^2}\)
Rzut ortogonalny jest szczególnym przypadkiem. Jeżeli \(\displaystyle{ V=P(X)}\), to rzut ortogonalny działa tak jak opisałeś - "zapomina o składowej wektora \(\displaystyle{ x}\) w kierunku prostopadłym do \(\displaystyle{ V}\)".
Mozna to sobie przedstawić tak: niech \(\displaystyle{ v_1,\dots,v_k}\) będzie bazą ortonormalną \(\displaystyle{ V}\). Uzupełniamy ją wektorami \(\displaystyle{ w_1,\dots,w_{n-k}}\) do bazy ortonormalnej przestrzeni \(\displaystyle{ X}\).
Wtedy dla \(\displaystyle{ x=\sum_{i=1}^k a_iv_i +\sum_{i=k+1}^n a_iw_{i-k}}\) zachodzi \(\displaystyle{ P(x)=\sum_{i=1}^k a_iv_i}\).
Zatem rzeczywiście rzut ortogonalny skraca wektory, bo \(\displaystyle{ ||x||^2=\sum_{i=1}^k ||a_i||^2 +\sum_{i=k+1}^n ||a_i||^2}\), a \(\displaystyle{ ||P(x)||^2=\sum_{i=1}^k ||a_i||^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Iloczyn skalarny, rzut - intuicje
Tak, jest jasne, że długość rzutu ortogonalnego jest nie większa niż rzucany wektor.
Jest też jasne, że rzut ortogonalny wektora przestrzeni na tą samą przestrzeń jest tym samym wektorem.
Mamy, że:
\(\displaystyle{ x\in X, x = \sum_{i=1}^{n} \langle x, e_i\rangle e_i}\), gdzie \(\displaystyle{ e_1,...,e_n}\) to baza ortonormalna \(\displaystyle{ X}\).
weźmy teraz podprzestrzeń \(\displaystyle{ V}\) tej przestrzeni \(\displaystyle{ X}\), niech rozpinają ją wektory:
\(\displaystyle{ e_1,...,e_k}\) - przy czym pamiętajmy, że częściowo są to te same wektory co w bazie wyżej wymienionej.
Znamy wzór:
\(\displaystyle{ P_V(x) = \sum_{i=1}^{k}\langle x, e_i\rangle e_i}\).
Więc albo moja głowa się przegrzała, albo taki rzut ortogonalny dla wektora \(\displaystyle{ [a_1,a_2,...,a_k,...,a_n]}\) zwraca wektor \(\displaystyle{ [a_1,....,a_k]}\) czyli faktycznie ucina końcówkę.
Doszedłem do tego co Ty, trochę inną drogą. Zgadza się ?
Jest też jasne, że rzut ortogonalny wektora przestrzeni na tą samą przestrzeń jest tym samym wektorem.
Mamy, że:
\(\displaystyle{ x\in X, x = \sum_{i=1}^{n} \langle x, e_i\rangle e_i}\), gdzie \(\displaystyle{ e_1,...,e_n}\) to baza ortonormalna \(\displaystyle{ X}\).
weźmy teraz podprzestrzeń \(\displaystyle{ V}\) tej przestrzeni \(\displaystyle{ X}\), niech rozpinają ją wektory:
\(\displaystyle{ e_1,...,e_k}\) - przy czym pamiętajmy, że częściowo są to te same wektory co w bazie wyżej wymienionej.
Znamy wzór:
\(\displaystyle{ P_V(x) = \sum_{i=1}^{k}\langle x, e_i\rangle e_i}\).
Więc albo moja głowa się przegrzała, albo taki rzut ortogonalny dla wektora \(\displaystyle{ [a_1,a_2,...,a_k,...,a_n]}\) zwraca wektor \(\displaystyle{ [a_1,....,a_k]}\) czyli faktycznie ucina końcówkę.
Doszedłem do tego co Ty, trochę inną drogą. Zgadza się ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Iloczyn skalarny, rzut - intuicje
Nie. Nie masz gwarancji, że przestrzeń na którą rzutujesz rozpinaja wektory zadanej z góry bazy.
Weź np. Płaszczyznę że standardowa bazą i rzut na prostą x=y
Weź np. Płaszczyznę że standardowa bazą i rzut na prostą x=y