Współrzędne wierzchołka C

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Współrzędne wierzchołka C

Post autor: max123321 »

W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dane są współrzędne dwóch wierzchołków \(\displaystyle{ A\left( -1,2\right)}\), \(\displaystyle{ B\left( 3,1\right)}\) oraz punktu przecięcia wysokości trójkąta \(\displaystyle{ H\left( 2,3\right)}\).

Wykazać, że współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) można znaleźć rozwiązując równanie:

\(\displaystyle{ xAH+yBH=AC}\)

uogólnioną metodą macierzy odwrotnej. Pojawiające się po prawej stronie iloczyny skalarne można obliczyć korzystając z danych.

Takie jest polecenie. Nie bardzo wiem jak się za to zabrać. A zwłaszcza dlaczego z tego równania można obliczyć współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) i jak to zrobić.
ODPOWIEDZ