Jak sprawdzić, że macierz jest przemienna?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
minutka40
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 31 sty 2015, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Jak sprawdzić, że macierz jest przemienna?

Post autor: minutka40 »

Jak sprawdzić, że macierz jest przemienna?


\(\displaystyle{ A}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3\\2&4&0\\-1&0&5\end{bmatrix}}\)


\(\displaystyle{ B}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&2\\2&1&-1\\1&0&-1\end{bmatrix}}\)


Chodzi mi o jakiś prosty sposób, żeby za to się zabrać o nie mogę znaleźć
karakuku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 60 razy

Jak sprawdzić, że macierz jest przemienna?

Post autor: karakuku »

A wykonanie dwa razy mnożenia macierzy wielkości \(\displaystyle{ 3 \times 3}\) kwalifikujesz jako sposób skomplikowany?
minutka40
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 31 sty 2015, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Jak sprawdzić, że macierz jest przemienna?

Post autor: minutka40 »

\(\displaystyle{ AB}\),
\(\displaystyle{ BA}\) i tyle?
Ostatnio zmieniony 31 sie 2016, o 21:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
karakuku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 60 razy

Jak sprawdzić, że macierz jest przemienna?

Post autor: karakuku »

Jak \(\displaystyle{ AB}\) równa się \(\displaystyle{ BA}\) to są, a jak nie to nie. Tyle.
Awatar użytkownika
Santiago A
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zaragoza
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 51 razy

Jak sprawdzić, że macierz jest przemienna?

Post autor: Santiago A »

Żadna macierz nie jest przemienna, natomiast prawdą jest, iż (\(\displaystyle{ Z}\): centrum, \(\displaystyle{ R}\): pierścien przemienny, \(\displaystyle{ I}\): macierz jednostkowa) \(\displaystyle{ Z(M_n(R)) = \left\{xI_n : x \in R\right\}}\).
ODPOWIEDZ