Czy mógłby mi wytłumaczyć metodę Jacobiego?
... s2/w09.pdf
Znalazłem taki link, ale nie wiem czym są te wszystkie niewiadome.
Może być na przykładzie z linku
Metoda Jacobiego
-
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 586 razy
- Pomógł: 16 razy
Metoda Jacobiego
Nie chce mi się za bardzo patrzeć na metodę opisaną w Twoim linku, dlatego zrobię tutaj jeden przykład ze sprowadzaniem formy kwadratowej do kanonicznej metodą Jacobiego. (Mam nadzieje, że chodziło Ci właśnie o sprowadzanie formy do kanonicznej, a nie sprawdzanie określoności formy z twierdzenia Sylvestera (albo Sylvestra? )
\(\displaystyle{ g(x,y,z)=4x^2+2y^2+2z^2-4xy-4xz+2yz}\)
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{matrix}4&-2&-2\\-2&2&1\\-2&1&2\end{matrix}\right]}\)
Następnie patrzymy na naszą macierz i odczytujemy:
\(\displaystyle{ A_0:=1 \\ A_1=4 \\ A_2=\left|\begin{matrix}4&-2\\-2&2\end{matrix}\right| = 8 - 4 = 4 \\ A_3= det A = 4}\)
Nasza forma ma postać kanoniczną \(\displaystyle{ g(x',y',z')= \frac{A_0}{A_1}(x')^2 + \frac{A_1}{A_2}(y')^2 + \frac{A_2}{A_3}(z')^2 = \frac{1}{4}(x')^2 + (y')^2 + (z')^2}\)
No dobra, ale czym jest \(\displaystyle{ x',y',z'}\)?
No to lecimy
\(\displaystyle{ 4p_{11} =1 \rightarrow p_{11}=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}4p_{2
1} -2 p_{22}=0\\-2p_{21}+2p_{22} = 1\end{cases}}\)
Dostaję, że \(\displaystyle{ p_{21}= \frac{1}{2}, p_{22}=1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}4p_{31}-2p_{32}-2p_{33}=0\\-2p_{31}+2p_{32}+p_{33}=0\\-2p_{31}+p_{32}+2p_{33}=1\end{cases}}\)
Tutaj dostaję \(\displaystyle{ p_{31}=\frac{1}{2},p_{32}=0,p_{33}=1}\)
Dostaliśmy więc macierz
\(\displaystyle{ P=\left[\begin{matrix}\frac{1}{4}&0&0\\\frac{1}{2}&1&0\\\frac{1}{2}&0&1\end{matrix}\right]}\)
Macierz transponujemy.
\(\displaystyle{ P^T=\left[\begin{matrix}\frac{1}{4}&\frac{1}{2}&\frac{1}{2}\\0&1&0\\0&0&1\end{matrix}\right] = P_{B_k \rightarrow B'}}\)
(\(\displaystyle{ B'}\) to baza dla formy kanonicznej)
Macierz którą transponowaliśmy odwracamy.
Tak się składa, że \(\displaystyle{ (P^T)^{-1}=P}\)
więc już mamy przepis na \(\displaystyle{ x',y',z'}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{matrix}x'\\y'\\z'\end{matrix}\right] = P \cdot \left[\begin{matrix}x\\y\\z\end{matrix}\right]}\).
Mogą być błędy obliczeniowe, bo nie liczyłem tego sam, tylko przepisywałem do wolframa, bo nie mam pod ręką zeszytu, a jak wiadomo, mogłem coś źle przepisać, ale ważna jest chyba idea?
\(\displaystyle{ g(x,y,z)=4x^2+2y^2+2z^2-4xy-4xz+2yz}\)
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{matrix}4&-2&-2\\-2&2&1\\-2&1&2\end{matrix}\right]}\)
Następnie patrzymy na naszą macierz i odczytujemy:
\(\displaystyle{ A_0:=1 \\ A_1=4 \\ A_2=\left|\begin{matrix}4&-2\\-2&2\end{matrix}\right| = 8 - 4 = 4 \\ A_3= det A = 4}\)
Nasza forma ma postać kanoniczną \(\displaystyle{ g(x',y',z')= \frac{A_0}{A_1}(x')^2 + \frac{A_1}{A_2}(y')^2 + \frac{A_2}{A_3}(z')^2 = \frac{1}{4}(x')^2 + (y')^2 + (z')^2}\)
No dobra, ale czym jest \(\displaystyle{ x',y',z'}\)?
No to lecimy
\(\displaystyle{ 4p_{11} =1 \rightarrow p_{11}=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}4p_{2
1} -2 p_{22}=0\\-2p_{21}+2p_{22} = 1\end{cases}}\)
Dostaję, że \(\displaystyle{ p_{21}= \frac{1}{2}, p_{22}=1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}4p_{31}-2p_{32}-2p_{33}=0\\-2p_{31}+2p_{32}+p_{33}=0\\-2p_{31}+p_{32}+2p_{33}=1\end{cases}}\)
Tutaj dostaję \(\displaystyle{ p_{31}=\frac{1}{2},p_{32}=0,p_{33}=1}\)
Dostaliśmy więc macierz
\(\displaystyle{ P=\left[\begin{matrix}\frac{1}{4}&0&0\\\frac{1}{2}&1&0\\\frac{1}{2}&0&1\end{matrix}\right]}\)
Macierz transponujemy.
\(\displaystyle{ P^T=\left[\begin{matrix}\frac{1}{4}&\frac{1}{2}&\frac{1}{2}\\0&1&0\\0&0&1\end{matrix}\right] = P_{B_k \rightarrow B'}}\)
(\(\displaystyle{ B'}\) to baza dla formy kanonicznej)
Macierz którą transponowaliśmy odwracamy.
Tak się składa, że \(\displaystyle{ (P^T)^{-1}=P}\)
więc już mamy przepis na \(\displaystyle{ x',y',z'}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{matrix}x'\\y'\\z'\end{matrix}\right] = P \cdot \left[\begin{matrix}x\\y\\z\end{matrix}\right]}\).
Mogą być błędy obliczeniowe, bo nie liczyłem tego sam, tylko przepisywałem do wolframa, bo nie mam pod ręką zeszytu, a jak wiadomo, mogłem coś źle przepisać, ale ważna jest chyba idea?
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Metoda Jacobiego
Ok to zacznijmy od tego czym są te "\(\displaystyle{ p}\)" i jak zostały policzone.
Po co transponowaliśmy macierz i ją odwracaliśmy?
Jak ta postać kanoniczna ma się do początkowej formy kwadratowej?
Po co transponowaliśmy macierz i ją odwracaliśmy?
Jak ta postać kanoniczna ma się do początkowej formy kwadratowej?
-
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 586 razy
- Pomógł: 16 razy
Metoda Jacobiego
Coś mi się wydaję, że studiujesz na AGH, w Krakowie, więc na wykładzie masz całą tę metodę wraz z dowodem. (wrzucałeś identyczne zadania jak z egzaminu)
Twierdzenie o metodzie Jacobiego brzmi:
Niech \(\displaystyle{ A=[a_{ij}]_{n\times n}}\) będzie macierzą formy kwadratowej \(\displaystyle{ g:\RR^n \rightarrow \RR}\) w bazie \(\displaystyle{ B=(e_1,e_2,...,e_n)}\) w \(\displaystyle{ \RR^n}\).
Jeżeli wszystkie minory główne macierzy \(\displaystyle{ A}\) są różne od zera, to istnieje baza \(\displaystyle{ B'=(e_1',...,e_n')}\) w \(\displaystyle{ \RR^n}\), w której \(\displaystyle{ g}\) ma następującą postać kanoniczną
\(\displaystyle{ g(x) = \frac{A_0}{A_1}(x_1')^2 + ... + \frac{A_{n-1}}{A_n}(x_n')^2}\) dla \(\displaystyle{ x=x_1'e_1' + ... x_n'e_n'}\)
Cała metoda opiera się tak naprawdę na dowodzie tego twierdzenia, nie będę go jednak tutaj pisał.
Twierdzenie o metodzie Jacobiego brzmi:
Niech \(\displaystyle{ A=[a_{ij}]_{n\times n}}\) będzie macierzą formy kwadratowej \(\displaystyle{ g:\RR^n \rightarrow \RR}\) w bazie \(\displaystyle{ B=(e_1,e_2,...,e_n)}\) w \(\displaystyle{ \RR^n}\).
Jeżeli wszystkie minory główne macierzy \(\displaystyle{ A}\) są różne od zera, to istnieje baza \(\displaystyle{ B'=(e_1',...,e_n')}\) w \(\displaystyle{ \RR^n}\), w której \(\displaystyle{ g}\) ma następującą postać kanoniczną
\(\displaystyle{ g(x) = \frac{A_0}{A_1}(x_1')^2 + ... + \frac{A_{n-1}}{A_n}(x_n')^2}\) dla \(\displaystyle{ x=x_1'e_1' + ... x_n'e_n'}\)
Cała metoda opiera się tak naprawdę na dowodzie tego twierdzenia, nie będę go jednak tutaj pisał.