Obrót czy odbicie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Obrót czy odbicie

Post autor: max123321 »

Dana jest macierz \(\displaystyle{ B}\) przekształcenia liniowego:

\(\displaystyle{ B=\left[ \begin{array}{ccc}0&1&0\\-1&0&0\\0&0&-1\end{array}\right]}\)

Określić rodzaj tego przekształcenia-(Obrót,odbicie,obrót z odbiciem)??
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Obrót czy odbicie

Post autor: Poszukujaca »

Wyprowadź wzór na to przekształcenie liniowe. Jeśli nie ma mowy nic o bazach, to macierz odwzorowania zadana jest w bazach kanonicznych. Pomnóż macierz \(\displaystyle{ B}\) przez \(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{c} x \\ y \\ z \end{array} \right]}\), a otrzymasz wzór.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Obrót czy odbicie

Post autor: max123321 »

No ok, zatem dostałem wzór:

\(\displaystyle{ \left[ y,-x,-z\right]}\)

co dalej?
karakuku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 60 razy

Obrót czy odbicie

Post autor: karakuku »

Jak narysujesz kilka wektorów i ich przekształcenia to łatwo Ci będzie określić rodzaj tego przekształcenia.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Obrót czy odbicie

Post autor: max123321 »

No to metodą prób i błędów sądzę, że to będzie odbicie z obrotem. Dobrze? Ale z tego co wiem to jest jakiś mądrzejszy sposób na znajdowanie rodzaju przekształcenia?
ODPOWIEDZ