Jak znaleźć bazę tej przestrzeni ?
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Jak znaleźć bazę tej przestrzeni ?
Witam,
Mam problem z rozwiązaniem następującego zadania.
Wskazać bazy i określić wymiary podanych przestrzeni liniowych:
\(\displaystyle{ V = \left\{ p \in R_{4}\left[ x\right] : p(2x) = 4xp'(x) + p(0) \right\}}\)
Moje rozwiązanie (niekompletne):
Rozpiszmy:
\(\displaystyle{ p(x) = ax^4 + bx^3 + cx^2 + dx + e}\)
\(\displaystyle{ p(2x) = 16ax&4 + 8bx^3 + 4cx^2 + 2dx + e}\)
\(\displaystyle{ 4xp'(x) = 4x (4ax^3 + 3bx^2 + 2cx + d) = 16ax^4 + 12bx^3 + 8cx^2 + 4dx}\)
\(\displaystyle{ p(0) = e}\)
Podstawiamy do równania: \(\displaystyle{ p(2x) = 4xp'(x) + p(0)}\)
\(\displaystyle{ 16ax&4 + 8bx^3 + 4cx^2 + 2dx + e = 16ax^4 + 12bx^3 + 8cx^2 + 4dx + e}\)
Po uproszczeniu: \(\displaystyle{ 2bx^3 + 2cx^2 + dx = 0 \Leftrightarrow dx = -2bx^3 - 2cx^2}\)
Podstawiam do \(\displaystyle{ p(x) = ax^4 + bx^3 + cx^2 + (-2bx^3 - 2cx^2) + e = ax^4 - bx^3 - cx^2 + e}\)
Czyli generatorami tej przestrzeni są wektory: \(\displaystyle{ p_1 = x^4; p_2 = -x^3; p_3 = -x^2 ; p_4 = 1}\)
I tutaj pojawia się mój problem, który może wynika z tego, że coś dotąd pomieszałem, a może z tego, że jestem nieoswojony z tematem, ale nie wiem jak określić które wektory są liniowo niezależne/będą tworzyć bazę.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc
Mam problem z rozwiązaniem następującego zadania.
Wskazać bazy i określić wymiary podanych przestrzeni liniowych:
\(\displaystyle{ V = \left\{ p \in R_{4}\left[ x\right] : p(2x) = 4xp'(x) + p(0) \right\}}\)
Moje rozwiązanie (niekompletne):
Rozpiszmy:
\(\displaystyle{ p(x) = ax^4 + bx^3 + cx^2 + dx + e}\)
\(\displaystyle{ p(2x) = 16ax&4 + 8bx^3 + 4cx^2 + 2dx + e}\)
\(\displaystyle{ 4xp'(x) = 4x (4ax^3 + 3bx^2 + 2cx + d) = 16ax^4 + 12bx^3 + 8cx^2 + 4dx}\)
\(\displaystyle{ p(0) = e}\)
Podstawiamy do równania: \(\displaystyle{ p(2x) = 4xp'(x) + p(0)}\)
\(\displaystyle{ 16ax&4 + 8bx^3 + 4cx^2 + 2dx + e = 16ax^4 + 12bx^3 + 8cx^2 + 4dx + e}\)
Po uproszczeniu: \(\displaystyle{ 2bx^3 + 2cx^2 + dx = 0 \Leftrightarrow dx = -2bx^3 - 2cx^2}\)
Podstawiam do \(\displaystyle{ p(x) = ax^4 + bx^3 + cx^2 + (-2bx^3 - 2cx^2) + e = ax^4 - bx^3 - cx^2 + e}\)
Czyli generatorami tej przestrzeni są wektory: \(\displaystyle{ p_1 = x^4; p_2 = -x^3; p_3 = -x^2 ; p_4 = 1}\)
I tutaj pojawia się mój problem, który może wynika z tego, że coś dotąd pomieszałem, a może z tego, że jestem nieoswojony z tematem, ale nie wiem jak określić które wektory są liniowo niezależne/będą tworzyć bazę.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Jak znaleźć bazę tej przestrzeni ?
Moim zdaniem jak już doszedłeś do tego:
\(\displaystyle{ ( 1,x^4)}\)
(do tego momentu na pewno jest dobrze), to stąd wynika, że musi być \(\displaystyle{ 2b=2c=d=0}\), bo chodzi o to, by ta równość zachodziła dla każdego \(\displaystyle{ x}\) (należy na to patrzyć jak na równość wielomianów).-- 28 sie 2016, o 16:07 --Zatem będzie to podprzestrzeń wymiaru \(\displaystyle{ 2}\) i jej bazą będzie np.\(\displaystyle{ 2bx^3 + 2cx^2 + dx = 0}\)
\(\displaystyle{ ( 1,x^4)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Jak znaleźć bazę tej przestrzeni ?
Wciąż nie do końca rozumiem. Czy w takim razie, gdzieś dalej popełniłem błąd? Bo jeżeli odpowiednio zidentyfikowałem wektory to powinienem sprawdzić, czy jedynymi współczynnikami dla których p = 0 są zera.
Czyli dla takiego układu:
\(\displaystyle{ p(x) = ax^4 - bx^3 - cx^2 + e = 0}\)
Patrząc na to jako na równość wielomianową dostałbym równanie:
\(\displaystyle{ a = b = c = e = 0}\)
Bo musi być spełnione dla każdego "x". Ale gdzieś w tym rozumowaniu popełniam błąd - w którym miejscu?
Czyli dla takiego układu:
\(\displaystyle{ p(x) = ax^4 - bx^3 - cx^2 + e = 0}\)
Patrząc na to jako na równość wielomianową dostałbym równanie:
\(\displaystyle{ a = b = c = e = 0}\)
Bo musi być spełnione dla każdego "x". Ale gdzieś w tym rozumowaniu popełniam błąd - w którym miejscu?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Jak znaleźć bazę tej przestrzeni ?
Zobacz dla \(\displaystyle{ a=b=c=d=e=1}\) czy twój wektor pasuje. Zauważysz że popełniłeś błąd
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Jak znaleźć bazę tej przestrzeni ?
Z faktu iż popełniłem błąd, jak już wcześniej pisałem, zadaję sobie sprawę. Ale nie wiem w którym miejscu i w jaki sposób.Kartezjusz pisze:Zobacz dla \(\displaystyle{ a=b=c=d=e=1}\) czy twój wektor pasuje. Zauważysz że popełniłeś błąd
- Santiago A
- Użytkownik
- Posty: 248
- Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaragoza
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 51 razy
Jak znaleźć bazę tej przestrzeni ?
Pokazałeś, że w tej podprzestrzeni wszystkie wielomiany są postaci \(\displaystyle{ e - cx^2 -bx^3 + ax^4}\). Sprawdź jeszcze raz, ile wtedy wynosi \(\displaystyle{ p(2x) - 4x p'(x) -p(0)}\)... otóż \(\displaystyle{ 4cx^2 + 4bx^3}\), a nie zero!
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Jak znaleźć bazę tej przestrzeni ?
Wyszedłeś poza przestrzeń wielomianów. w pewnym momencie. Premislaw wszystko wyjasnił.
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Jak znaleźć bazę tej przestrzeni ?
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Będę do tego musiał wrócić później i jeszcze raz od początku na świeżo to rozwiązać.