równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 574
- Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 356 razy
- Pomógł: 14 razy
równanie macierzowe
Interesują nas takie macierze kwadratowe \(\displaystyle{ A}\)(o wyrazach rzeczywistych) rozmiaru \(\displaystyle{ 3 \times 3}\), że \(\displaystyle{ A ^{2}=A}\). Rozstrzygnąć, ile jest takich macierzy.
macierz identycznościowa spełnia to równanie, poza tym należy szukać macierzy o zerowym wyznaczniku, ale jak?
macierz identycznościowa spełnia to równanie, poza tym należy szukać macierzy o zerowym wyznaczniku, ale jak?
Ostatnio zmieniony 4 lut 2019, o 00:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
równanie macierzowe
No pomyśl z łaski swojej, nie jest to trudne
Ostatnio zmieniony 26 sie 2016, o 23:42 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
równanie macierzowe
Pokaż przykładmatematix pisze:nie wiem, bo iloczyn macierzy niezerowych też moze byc równy 0
-
- Użytkownik
- Posty: 574
- Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 356 razy
- Pomógł: 14 razy
równanie macierzowe
np. dla macierzy 2x2miodzio1988 pisze:Pokaż przykładmatematix pisze:nie wiem, bo iloczyn macierzy niezerowych też moze byc równy 0
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&0\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}0&0\\0&-1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}0&0\\0&0\end{array}\right]}\)
równanie macierzowe
No i ok, tak możemy zrobić w naszym zadaniu? Tak/nie dlaczego?matematix pisze:np. dla macierzy 2x2miodzio1988 pisze:Pokaż przykładmatematix pisze:nie wiem, bo iloczyn macierzy niezerowych też moze byc równy 0
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&0\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}0&0\\0&-1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}0&0\\0&0\end{array}\right]}\)
równanie macierzowe
Podaj zatem takie, które pasują do naszego zadania. Od razu będziesz wiedział co szukaćmatematix pisze:tak nie możemy, ale analogiczne przykłady można podać dla macierzy 3x3
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
równanie macierzowe
Możesz oznaczyć macierz \(\displaystyle{ A = \left[
\begin{array}{cc}
a & b\\
c & d
\end{array}
\right]}\) tak ogólnie. Wtedy mnożysz ją przez \(\displaystyle{ A-I= \left[ \begin{array}{cc} a-1 &b \\ c& d-1 \end{array} \right]}\).
\begin{array}{cc}
a & b\\
c & d
\end{array}
\right]}\) tak ogólnie. Wtedy mnożysz ją przez \(\displaystyle{ A-I= \left[ \begin{array}{cc} a-1 &b \\ c& d-1 \end{array} \right]}\).
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy