Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: blade »

Określ jaką powierzchnię przedstawia równanie.
\(\displaystyle{ 5x^2+2y^2+5z^2+4xy-2xz+4yz+4\sqrt{2}x+2\sqrt{2}y+\frac{2}{3}=0}\)

Podaj nowe współrzędne, w których równanie tej powierzchni ma postać kanoniczną. Naszkicuj tę powierzchnie w znalezionym układzie współrzędnych.


No więc, najpierw trzeba sprowadzić równanie do postaci kanonicznej.
Niech \(\displaystyle{ g(x,y,z) = 5x^2 + 2y^2 + 5z^2 +4xy - 2xz +4yz}\)

Wówczas macierz \(\displaystyle{ A}\) formy kwadratowej \(\displaystyle{ g}\), wygląda następująco :

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{matrix}5&2&-1\\2&2&2\\-1&2&5\end{matrix}\right]}\)

Potrzebujemy obliczyć wyznacznik :
Wyznacznik:    
Zatem, \(\displaystyle{ w(\lambda)=0}\) tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \lambda_1=0 \vee \lambda_2=6}\), gdzie krotności wynoszą odpowiednio \(\displaystyle{ k_1=1 \wedge k_2=2}\).

Szukamy wektorów własnych.
Wektory Własne:    
\(\displaystyle{ B_{\lambda}=\{v_1=(-1,0,1),v_2=(2,1,0),v_3=(1,-2,1)\}}\)

Teraz musimy przeprowadzić ortogonalizację Grama Schmidta.
Ortogonalizacja:    
Dostajemy bazę ortogonalną \(\displaystyle{ B_o=(e_1,e_2,e_3)}\)

\(\displaystyle{ P_{B_k\rightarrow B_o} = \left[\begin{matrix}\frac{-1}{\sqrt{2}}&\frac{1}{\sqrt{3}}&\frac{5\sqrt{3}}{3\sqrt{22}}\\0&\frac{1}{\sqrt{3}}&-\frac{4\sqrt{3}}{3\sqrt{22}}\\\frac{1}{\sqrt{2}}&\frac{1}{\sqrt{3}}&\frac{5\sqrt{3}}{3\sqrt{22}}\end{matrix}\right]}\)

Teraz mamy formę kwadratową w nowej bazie,

\(\displaystyle{ g(x',y',z')=6(y')^2+6(z')^2 +b_1x'+b_2y'+\frac{2}{3}}\)

\(\displaystyle{ [4\sqrt{2} \ 2\sqrt{2} \ 0 ] \cdot \left[\begin{matrix}\frac{-1}{\sqrt{2}}&\frac{1}{\sqrt{3}}&\frac{5\sqrt{3}}{3\sqrt{22}}\\0&\frac{1}{\sqrt{3}}&-\frac{4\sqrt{3}}{3\sqrt{22}}\\\frac{1}{\sqrt{2}}&\frac{1}{\sqrt{3}}&\frac{5\sqrt{3}}{3\sqrt{22}}\end{matrix}\right] \cdot \left[\begin{matrix}x'\\y'\\z'\end{matrix}\right] = -4x' + \frac{6\sqrt{2}}{\sqrt{3}}y' + \frac{12\sqrt{3}}{3\sqrt{11}}z'}\)

Zatem
\(\displaystyle{ g(x',y',z') = 6(y')^2+6(z')^2 -4x' + \frac{6\sqrt{2}}{\sqrt{3}}y' + \frac{12\sqrt{3}}{3\sqrt{11}}z' + \frac{2}{3} =6\left(y'+\frac{\sqrt{2}}{2\sqrt{3}}\right)^2 -1 +6\left(z'+\frac{\sqrt{3}}{3\sqrt{11}}\right)^2 -\frac{2}{11} + \frac{2}{3} - 4x'=0}\)

Tutaj mam problem, bo \(\displaystyle{ -4x'}\) się "nie schowa", ponieważ współczynnik przy \(\displaystyle{ (x')^2}\) jest równy zero..
Podejrzewam błąd przy ortogonalizacji, może gdybym spróbował to uprościć, to wyszłoby dobrze, z drugiej strony nie mam tyle czasu podczas egzaminu, aby kombinować przy ortogonalizacji z takimi liczbami.
Dalej już jest prosto..

\(\displaystyle{ P^{-1}=P^T}\)

a później \(\displaystyle{ \left[\begin{matrix}x'\\y'\\z'\end{matrix}\right] = P^T \cdot \left[\begin{matrix}x\\y\\z\end{matrix}\right]}\)

Proszę o pomoc
karakuku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 60 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: karakuku »

Pewnie błąd rachunkowy gdzieś

Diagonalizację formy kwadratowej \(\displaystyle{ g}\) prościej robić szukając po prostu bazy prostopadłej formy dwuliniowej odpowiadającej \(\displaystyle{ g}\), będzie bez pierwiastków i szybciej
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: blade »

Dzięki za odpowiedź.

Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli, mógłbyś zacząć, jesli masz chwilę?

A co do reszty (poza błędem rachunkowym), wszystko jest ok?
karakuku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 60 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: karakuku »

Po prostu inna metoda na znalezienie tej macierzy \(\displaystyle{ P}\):
Ukryta treść:    
A sposób rozwiązywania wydaje się ok, tylko niedokończony.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: blade »

Ok dzięki za pomoc.

Nie dokończyłem, bo rachunki mi się nie zgadzały, ale mniej więcej napisałem co dalej bym zrobił.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
karakuku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 60 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: karakuku »

blade pisze:
Teraz mamy formę kwadratową w nowej bazie,

\(\displaystyle{ g(x',y',z')=6(y')^2+6(z')^2 +b_1x'+b_2y'+\frac{2}{3}}\)
Nie rozumiem skąd to się wzięło.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: blade »

przy kwadratach mamy wartości własne, a później jeszcze trzeba "oddać" to co zabraliśmy na początku z równania, ale skoro mamy nowe zmienne to współczynniki też będą inne.

Chyba trochę źle to opisałem w cytowanym przez Ciebie poście.
karakuku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 60 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: karakuku »

Ale dlaczego wartość własna \(\displaystyle{ 0}\) stoi przy \(\displaystyle{ (x')^2}\)?
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: Benny01 »

410385.htm
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: blade »

karakuku pisze:Ale dlaczego wartość własna \(\displaystyle{ 0}\) stoi przy \(\displaystyle{ (x')^2}\)?
Tak wybrałem, to chyba nie ma większej różnicy?
karakuku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 14 sie 2016, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 60 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: karakuku »

Oczywiście, że ma...

Pierwszy wektor, który wziąłeś do bazy to \(\displaystyle{ e_1=\frac{v_1}{||v_1||} = \left(\frac{-1}{\sqrt{2}},0,\frac{1}{\sqrt{2}}\right)}\) czyli ortonormalny wektor własny z wartością własną 6.

Benny01, tak coś właśnie jakbym znał to zadanie

//https://www.matematyka.pl/410506.htm - 4 post tłumaczy znaczenie kolejności wektorów własnych w bazie
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Jaką powierzchnię przedstawia równanie?

Post autor: blade »

Ah, ok teraz rozumiem, właśnie nigdzie nie miałem informacji o tym jak układamy te współczynniki. Dzieki! (i tak musiałem sie gdzieś pomylić w liczeniu, ale przynajmniej się czegoś nauczyłem )
ODPOWIEDZ