czy następujący zbiór z mnożeniem jest grupą

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

czy następujący zbiór z mnożeniem jest grupą

Post autor: matinf »

Cześć,
\(\displaystyle{ \{z\in\mathbb{C}| z - \overline{z} = 0\}}\) - sprawdzić czy ten zbiór razem z mnożeniem tworzy grupę.
\(\displaystyle{ \{z\in\mathbb{C}| z - \overline{z} = 0\}=\mathbb{R}}\)

I teraz widzimy, że ten zbiór nie jest grupą ze względu na mnożenie - bo dla elementu \(\displaystyle{ 0}\) nie ma elementu odwrotnego. Czy to jest ok?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

czy następujący zbiór z mnożeniem jest grupą

Post autor: Kartezjusz »

Tak
ODPOWIEDZ