wartości własne macierzy obrotu
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 11 gru 2015, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: N/A
- Podziękował: 8 razy
wartości własne macierzy obrotu
Szukając wartości własnych macierzy rotującej o kąt \(\displaystyle{ \theta}\) znajdujemy \(\displaystyle{ \lambda = \cos \theta \pm \sqrt{- \sin ^{2}\theta }}\). To możemy rozbić na \(\displaystyle{ \cos \theta \pm \sqrt{ i^{2} \sin ^{2}\theta }}\) i dalej \(\displaystyle{ \cos \theta \pm \left|i\sin \theta \right|}\). W odpowiedzi mamy \(\displaystyle{ \cos \theta \pm i\sin \theta}\). Czy jest coś specjalnego w \(\displaystyle{ \left|i\sin \theta \right|}\) co pozwala opuścić wartość bezwzględną? Czy też prostsza forma odpowiedzi wynika z tego, że pierwiastki będą miały różne znaki?
Ostatnio zmieniony 21 lip 2016, o 12:39 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.