Dane jest równanie normalne krzywej stopnia drugiego we współrzędnych kartezjańskich:
\(\displaystyle{ 3x ^{2}+2xy+3y ^{2}-2 \sqrt{2}x+2 \sqrt{2}y+1=0}\)
a)Zapisać równanie krzywej stopnia drugiego w postaci macierzowej.
b) Zbadać czy krzywa jest niezdegenerowana.
c)Określić rodzaj krzywej badając minory główne.
Krzywa stopnia drugiego
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Krzywa stopnia drugiego
\(\displaystyle{ a)\,\begin{bmatrix}x\\y\\1\end{bmatrix}^T\begin{bmatrix}3&&1&&-\sqrt{2}\\1&&3&&\sqrt{2}\\-\sqrt{2}&&\sqrt{2}&&1\end{bmatrix}\begin{bmatrix}x\\y\\1\end{bmatrix}=0\\\\
b)\,\det\begin{bmatrix}3&&1&&-\sqrt{2}\\1&&3&&\sqrt{2}\\-\sqrt{2}&&\sqrt{2}&&1\end{bmatrix}=-8\ne 0\quad\Rightarrow\quad\text{niezdegenerowana}\\\\
c)\,\det\begin{bmatrix}3&&1\\1&&3\end{bmatrix}=8>0\quad\Rightarrow\quad\text{elipsa}}\)
b)\,\det\begin{bmatrix}3&&1&&-\sqrt{2}\\1&&3&&\sqrt{2}\\-\sqrt{2}&&\sqrt{2}&&1\end{bmatrix}=-8\ne 0\quad\Rightarrow\quad\text{niezdegenerowana}\\\\
c)\,\det\begin{bmatrix}3&&1\\1&&3\end{bmatrix}=8>0\quad\Rightarrow\quad\text{elipsa}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Krzywa stopnia drugiego
punkty a) i b) raczej rozumiem, jednak przy c) to jak widzę badamy minor główny i jeśli większy od zera to elipsa,a co w pozostałych przypadkach?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Krzywa stopnia drugiego
Jeśli \(\displaystyle{ =0}\) parabola, jeśli \(\displaystyle{ <0}\) hiperbola.