dana jest macierz \(\displaystyle{ A=\left[ \begin{array}{cc}1 & -1\\ -1 & 2\end{array}\right]}\)
obliczyc wartosci i wektory wlasne macierzy oraz obliczyc \(\displaystyle{ A^{242}}\)
jezeli chodzi o wartosci wlasne oraz wektory to chcialbym jedynie sprawdzic wyniki, natomiast podnoszenie tej macierzy sprawia mi klopot. po obliczeniu \(\displaystyle{ A^{3}}\) zauwazylem jedynie zaleznosc ze wyrazy po skosie (nie na diagonali) sa zawsze takie same, jednak nie jestem w stanie zauwazyc tam zadnego schematu.
prosilbym o pomoc.
wartosci,wektory wlasne + macierz do potegi
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 cze 2016, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Choszczno
- Podziękował: 1 raz
wartosci,wektory wlasne + macierz do potegi
Ostatnio zmieniony 30 cze 2016, o 01:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 cze 2016, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Choszczno
- Podziękował: 1 raz
wartosci,wektory wlasne + macierz do potegi
a moglbym prosic o rozpisanie tego na danym przykladzie? staram sie googlac na czym to polega, ale za wiele mi to nie daje.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
wartosci,wektory wlasne + macierz do potegi
Jeśli mamy wartości własne \(\displaystyle{ \lambda_1,\lambda_2}\) i odpowiadające im wektory własne \(\displaystyle{ v_1=\begin{bmatrix}v_{11}\\v_{12}\end{bmatrix},v_2=\begin{bmatrix}v_{12}\\v_{22}\end{bmatrix}}\), to wtedy:
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}v_{11}&&v_{12}\\v_{21}&&v_{22}\end{bmatrix}\begin{bmatrix}\lambda_1&&0\\0&&\lambda_2\end{bmatrix}\begin{bmatrix}v_{11}&&v_{12}\\v_{21}&&v_{22}\end{bmatrix}^{-1}}\)
a stąd:
\(\displaystyle{ A^{242}=\begin{bmatrix}v_{11}&&v_{12}\\v_{21}&&v_{22}\end{bmatrix}\begin{bmatrix}\lambda_1^{242}&&0\\0&&\lambda_2^{242}\end{bmatrix}\begin{bmatrix}v_{11}&&v_{12}\\v_{21}&&v_{22}\end{bmatrix}^{-1}}\)
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}v_{11}&&v_{12}\\v_{21}&&v_{22}\end{bmatrix}\begin{bmatrix}\lambda_1&&0\\0&&\lambda_2\end{bmatrix}\begin{bmatrix}v_{11}&&v_{12}\\v_{21}&&v_{22}\end{bmatrix}^{-1}}\)
a stąd:
\(\displaystyle{ A^{242}=\begin{bmatrix}v_{11}&&v_{12}\\v_{21}&&v_{22}\end{bmatrix}\begin{bmatrix}\lambda_1^{242}&&0\\0&&\lambda_2^{242}\end{bmatrix}\begin{bmatrix}v_{11}&&v_{12}\\v_{21}&&v_{22}\end{bmatrix}^{-1}}\)