Odległość punktu od prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Odległość punktu od prostej
Generalnie to jest to jedno z zadań z algebry liniowej dlatego dałem ten wątek tutaj. Do rzeczy, mam takie zadanie:
Wykorzystując własności "standardowego" iloczynu skalarnego na \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)-przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V=\mathbb{R}^3}\), oblicz odległość punktu \(\displaystyle{ A=(3,4,2)}\) od prostej wyznaczonej przez punkty \(\displaystyle{ B=(-2,1,3)}\) i \(\displaystyle{ C=(-1,2,0)}\) w przestrzeni euklidesowej \(\displaystyle{ E^3}\).
Nie wiem co trzeba tu zrobić. Patrze w tablice matematyczne i widzę że jest kilka równań prostej w przestrzeni (parametryczne, kierunkowe, krawędziowe i inne). Ale które wykorzystać i jak do tego trzeba się zabrać krok po kroku? Nie koniecznie chodzi mi o podanie rozwiązania wraz z wynikiem do samego końca, tylko raczej tak żebym to zrozumiał o co tu chodzi i co z czego wynika.
Wykorzystując własności "standardowego" iloczynu skalarnego na \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)-przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V=\mathbb{R}^3}\), oblicz odległość punktu \(\displaystyle{ A=(3,4,2)}\) od prostej wyznaczonej przez punkty \(\displaystyle{ B=(-2,1,3)}\) i \(\displaystyle{ C=(-1,2,0)}\) w przestrzeni euklidesowej \(\displaystyle{ E^3}\).
Nie wiem co trzeba tu zrobić. Patrze w tablice matematyczne i widzę że jest kilka równań prostej w przestrzeni (parametryczne, kierunkowe, krawędziowe i inne). Ale które wykorzystać i jak do tego trzeba się zabrać krok po kroku? Nie koniecznie chodzi mi o podanie rozwiązania wraz z wynikiem do samego końca, tylko raczej tak żebym to zrozumiał o co tu chodzi i co z czego wynika.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Odległość punktu od prostej
Wsk. punkt \(\displaystyle{ P(t)}\) na prostej leży najbliżej punktu \(\displaystyle{ A}\), gdy wektor \(\displaystyle{ \vec{AP(t)}}\) jest prostopadły do wektora kierunkowego prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Odległość punktu od prostej
Tak właśnie myślałem, że o to właśnie chodzi ale które równanie prostej wybrać? Później też wiem, że dzięki iloczynowi skalarnemu sprawdzę czy są te wektory prostopadłe (bo będzie wynosił on zero). Ale jak to równanie prostej napisać mając te punkty?
Czasem wystarczy pokazać jak się liczy jedno zadanie a już z podobnymi będę wiedział dalej co zrobić.
Czasem wystarczy pokazać jak się liczy jedno zadanie a już z podobnymi będę wiedział dalej co zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Odległość punktu od prostej
Ok to do dzieła
Skoro równanie parametryczne prostej w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) ma postać:
Skoro równanie parametryczne prostej w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) ma postać:
\(\displaystyle{ l \begin{cases}x = x_p + at\\
y = y_p + bt\\
z = z_p + ct \end{cases}}\)
Teraz po przekształceniu otrzymuję
y = y_p + bt\\
z = z_p + ct \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l \begin{cases}\frac{x - x_p}{a} = t\\
\frac{y - y_p}{b} = t\\
\frac{z - z_p}{c} = t \end{cases}}\)
czyli
\frac{y - y_p}{b} = t\\
\frac{z - z_p}{c} = t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x - x_p}{a} = \frac{y - y_p}{b} = \frac{z - z_p}{c}\quad\text{dla}\quad a,b,c \neq 0.}\)
I teraz jak dalej? Jak się wylicza te \(\displaystyle{ a, b, c}\)? Rozumiem, że \(\displaystyle{ x_p, y_p, z_p}\) są współrzędnymi jednego z tych punktów w zadaniu.-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Odległość punktu od prostej
A wiesz czym są \(\displaystyle{ x_p,y_p,z_p,a,b,c}\) w równaniu parametrycznym?
Masz w zadaniu wszystkie dane, aby je wyznaczyć
Masz w zadaniu wszystkie dane, aby je wyznaczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Odległość punktu od prostej
Tak wiem, w tablicach jest napisane, ze \(\displaystyle{ x_p, y_p, z_p}\) to są współrzędne punktu przez który przechodzi prosta. A co do \(\displaystyle{ a, b, c}\) to jest tylko napisane, że muszą spełniać nierówność: \(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2 > 0}\). Gdy np. \(\displaystyle{ a=0}\) i \(\displaystyle{ b \cdot c \neq 0}\), to \(\displaystyle{ l \perp OX}\), podobnie z \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\). Wiem, że tego nie rozumiem dlatego właśnie proszę o pomoc na tym forum.
Edit:
Jest tam dalej napisane, że \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\), \(\displaystyle{ c}\) są współrzędnymi wektora kierunkowego tej prostej. No ok ale ja mam dopiero ten wektor wyznaczyć. Czyli jeśli dobrze kojarze wektor kierunkowy jest postaci: \(\displaystyle{ \mathbf{v} = [x_q - x_p, y_q - y_p, z_q - z_p] = [a, b, c]}\) ??
Edit:
Czyli jeśli dalej dobrze myślę to będzie tak:
Edit:
Jest tam dalej napisane, że \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\), \(\displaystyle{ c}\) są współrzędnymi wektora kierunkowego tej prostej. No ok ale ja mam dopiero ten wektor wyznaczyć. Czyli jeśli dobrze kojarze wektor kierunkowy jest postaci: \(\displaystyle{ \mathbf{v} = [x_q - x_p, y_q - y_p, z_q - z_p] = [a, b, c]}\) ??
Edit:
Czyli jeśli dalej dobrze myślę to będzie tak:
\(\displaystyle{ \frac{x - x_p}{x_q - x_p} = \frac{y - y_p}{y_q - y_p} = \frac{z - z_p}{z_q - z_p}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{x + 2}{-1 + 2} = \frac{y - 1}{2 - 1} = \frac{z - 3}{0 - 3}}\)
co daje
\(\displaystyle{ x + 2 = y - 1 = \frac{z - 3}{- 3}}\)
I teraz jak dalej?-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Odległość punktu od prostej
Użyj równania parametrycznego: jest najprostsze do tego zadania.
1. Napisz wektor kierunkowy prostej (już go masz, ale napisz go explicite)
2. Napisz wektor \(\displaystyle{ AP(t)}\)
3. oblicz ich iloczyn skalarny
PS. Matematyka polega głównie na myśleniu, a nie na wypisywaniu wszystkich wzorów jakie sie zna.
1. Napisz wektor kierunkowy prostej (już go masz, ale napisz go explicite)
2. Napisz wektor \(\displaystyle{ AP(t)}\)
3. oblicz ich iloczyn skalarny
PS. Matematyka polega głównie na myśleniu, a nie na wypisywaniu wszystkich wzorów jakie sie zna.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Odległość punktu od prostej
Ok, wektor kierunkowy jest postaci \(\displaystyle{ \mathbf{v} = [1, 1, -3]}\) czyli punkt 1. mam.
Możesz napisać czym jest wektor \(\displaystyle{ AP(t)}\) i jak on wygląda w tym konkretnym zadaniu? No właśnie staram się zrozumieć jak się liczy to zadanie.
Możesz napisać czym jest wektor \(\displaystyle{ AP(t)}\) i jak on wygląda w tym konkretnym zadaniu? No właśnie staram się zrozumieć jak się liczy to zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Odległość punktu od prostej
No tak wiem ale co mi to daje? Z tego co już obliczyłem to wiem, że równanie parametryczne prostej jest postaci:
\(\displaystyle{ l : \begin{cases}
x = -2 + t\\
y = 1 + t\\
z = 3 -3t\end{cases}}\)
a wektor kierunkowy jest postaci:
x = -2 + t\\
y = 1 + t\\
z = 3 -3t\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \mathbf{v} = [1, 1, -3]}\)
punkt, którego odległość od prostej mam wyliczyć jest postaci:
\(\displaystyle{ A = (3, 4, 2)}\)
Możesz już teraz napisać jak to wszystko poskładać w całość żeby otrzymać odpowiedź do zadania? W tym momencie nic więcej mądrego już nie wymyślę. Geometria nie jest moją dobrą stroną, podobnie jak algebra liniowa.-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Odległość punktu od prostej
\(\displaystyle{ P(t)=(x,y,z)}\) - weźmiesz to z postaci parametrycznej prostej.. To nie jest tylko wzorek oderwany od świata. To oznacza, że jak za \(\displaystyle{ t}\) wstawisz DOWOLNĄ liczbę rzeczywistą, to punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) (a Tak naprawdę \(\displaystyle{ x(t),y(t),z(t))}\)) będzie należał do tej prostej. I na odwrót, jak weźmiesz dowolny punkt \(\displaystyle{ (\alpha,\beta,\gamma)}\) na tej prostej, to znajdzie sie taka liczba rzeczywista \(\displaystyle{ t}\), że \(\displaystyle{ \alpha=x(t), \beta=y(t), \gamma=z(t)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Odległość punktu od prostej
Czyli
\(\displaystyle{ P(t) = [-2+t, 1+t, 3-3t] \quad \text{dla } t \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ AP(t) = [-2+t - 3, 1+t - 4, 3-3t - 2] = [-5+t, -3+t, 1-3t] \quad \text{dla } t \in \mathbb{R}}\)
A teraz jak dokończyć zadanie? Czuje że jesteśmy już przy końcu. Teraz został jeszcze ten iloczyn skalarny do wykorzystania czy tak?\(\displaystyle{ AP(t) = [-2+t - 3, 1+t - 4, 3-3t - 2] = [-5+t, -3+t, 1-3t] \quad \text{dla } t \in \mathbb{R}}\)
Ostatnio zmieniony 28 cze 2016, o 21:14 przez ReallyGrid, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Quillrabe
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Odległość punktu od prostej
Ok, czyli jeśli cię dobrze zrozumiałem muszę teraz obliczyć iloczyn skalarny wektorów \(\displaystyle{ \vec{AP(t)}}\) oraz kierunkowego prostej:
Wektor
Wektor
\(\displaystyle{ AP(t) = [-5+t, -3+t, 1-3t]}\)
Wektor kierunkowy
\(\displaystyle{ \mathbf{v} = [1, 1, -3]}\)
Zatem iloczyn skalarny
\(\displaystyle{ AP(t) \cdot \mathbf{v} = (-5+t) + (-3+t) + (-3)(1-3t) = -11 + 11t = 0 \Rightarrow t=1}\)
Teraz odległość wektora \(\displaystyle{ AP(1)}\):
\(\displaystyle{ AP(1) = \sqrt{(-4)^2 + (-2)^2 + (-2)^2} = \sqrt{24} = 2\sqrt{6}}\)
Myślałem że wyjdzie liczna naturalna a nie niewymierna. Taka jest odpowiedź \(\displaystyle{ 2\sqrt{6}}\)? Z takim pierwiastkiem? Czy gdzieś się pomyliłem?
Ostatnio zmieniony 28 cze 2016, o 23:33 przez ReallyGrid, łącznie zmieniany 1 raz.