Dokonać ortogonalizacji

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3395
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Dokonać ortogonalizacji

Post autor: max123321 »

Dana jest baza w przestrzeni \(\displaystyle{ R ^{3}}\): \(\displaystyle{ a=\left[ 1 ,1, 1\right],b=\left[ 1, 0, 1\right],c=\left[ -1, 0, 2\right]}\)
Dokonać ortogonalizacji bazy w oparciu o konstrukcje wektorów prostopadłych.
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

Dokonać ortogonalizacji

Post autor: AloneAngel »

Służy do tego algorytm ortogonalizacji Grama - Schmidta, który zapewne masz opisany w wykładzie.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3395
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Dokonać ortogonalizacji

Post autor: max123321 »

Nie to chyba jednak co innego bo w jednym podpunkcie jest do zrobienia zwykła ortogonalizacja Grama-Schmidta a w drugiej konstrukcja wektorów prostopadłych.
ODPOWIEDZ