Podprzestrzeń liniowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
legolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 146 razy
Pomógł: 3 razy

Podprzestrzeń liniowa

Post autor: legolas »

Krótkie pytanko, czy wektor

\(\displaystyle{ V=\left\{ \left( x,y,z\right):x+y+z=3 \right\}}\)

jest podprzestrzenią przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^3}\)?

Bo jak sobie weźmiemy \(\displaystyle{ x=3-y-z}\) i stąd \(\displaystyle{ \left( 3-y-z,y,z\right)}\)

To wtedy nie będzie elementu zerowego, tj. \(\displaystyle{ (0,0,0)}\), więc nie będzie podprzestrzenią.
Dobrze?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Podprzestrzeń liniowa

Post autor: Premislav »

Trochę niezgrabne jest dla mnie to uzasadnienie (dziwnie opisane), ale istotnie nie jest to podprzestrzeń liniowa \(\displaystyle{ \RR^3}\) i rzeczywiście wystarczy pokazać, że wektor \(\displaystyle{ \vec{0}}\) nie należy do tej \(\displaystyle{ V}\).
Tylko jeszcze taka drobna kwestia terminologiczna:
Krótkie pytanko, czy wektor

\(\displaystyle{ V=\left\{ \left( x,y,z\right):x+y+z=3 \right\}}\)
To nie jest wektor, lecz pewna płaszczyzna w \(\displaystyle{ \RR^3}\).
legolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 146 razy
Pomógł: 3 razy

Podprzestrzeń liniowa

Post autor: legolas »

Formalizmy to nie jest mocna strona
Awatar użytkownika
Santiago A
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zaragoza
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 51 razy

Podprzestrzeń liniowa

Post autor: Santiago A »

W tytule posta pojawia się sformułowanie "podprzestrzeń liniowa", natomiast w samej treści zadania mówisz o samej podprzestrzeni, co nie jest takie dokładne, jak można byłoby sobie tego życzyć. Zbiór \(\displaystyle{ V}\) jest bowiem podprzestrzenią afiniczną.
legolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 7 cze 2016, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 146 razy
Pomógł: 3 razy

Podprzestrzeń liniowa

Post autor: legolas »

Santiago A pisze:W tytule posta pojawia się sformułowanie "podprzestrzeń liniowa", natomiast w samej treści zadania mówisz o samej podprzestrzeni, co nie jest takie dokładne, jak można byłoby sobie tego życzyć. Zbiór \(\displaystyle{ V}\) jest bowiem podprzestrzenią afiniczną.
Powiedz więcej na ten temat
Awatar użytkownika
Santiago A
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zaragoza
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 51 razy

Podprzestrzeń liniowa

Post autor: Santiago A »

Przestrzeń afiniczna to struktura powstała ze zwykłej przestrzeni liniowej, w której zapomniano, co jest wektorem zerowym. Świetnie jest to opisane w klasycznym podręczniku Kostrikina, ale teraz możesz się zadowolić samym artykułem z Wikipedii (

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Affine_space
).

Podany jest tam przykład, gdzie dwie osoby, Alicja i Bob, uważają różne punkty za początek układu współrzędnych: \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ p}\). Kiedy Bob bierze kombinację wypukłą dwóch wektorów: \(\displaystyle{ \lambda a + (1-\lambda) b}\), Alicja widzi, że tak naprawdę policzył on \(\displaystyle{ p + \lambda(a - p) + (1 - \lambda)(b - p)}\), ale to jest dokładnie to samo (jak można się przekonać po prostych rachunkach).

Z formalnego punktu widzenia, przestrzeń afiniczna to para \(\displaystyle{ (A, \overrightarrow{A})}\) (gdzie \(\displaystyle{ \overrightarrow{A}}\) to przestrzeń liniowa) z działaniem \(\displaystyle{ + \colon A \times \overrightarrow{A} \to A}\), które spełnia trzy aksjomaty:
  • dla każdego \(\displaystyle{ a \in A}\), \(\displaystyle{ a + 0 = a}\).
  • dla każdych \(\displaystyle{ v, w \in \overrightarrow{A}}\) i \(\displaystyle{ a \in A}\), \(\displaystyle{ (a + v) + w = a + (v+w)}\) - tutaj oba plusy znaczą co innego!
  • dla każdego \(\displaystyle{ a \in A}\), odwzorowanie \(\displaystyle{ \overrightarrow{A} \to A}\), \(\displaystyle{ v \mapsto a + v}\), jest bijekcją.
Ale z samym określeniem "afiniczny" spotkasz się dużo wcześniej: odwzorowanie \(\displaystyle{ f \colon V \to W}\) między przestrzeniami liniowymi nazywamy afinicznym, jeśli jest złożeniem translacji o wektor z odwzorowaniem liniowym.
ODPOWIEDZ