Ułamki proste

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Dzonzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lądek
Podziękował: 10 razy

Ułamki proste

Post autor: Dzonzi »

Mam taki rozkład

\(\displaystyle{ \frac{1}{(x^2+1)(x^2+4)} = \frac{Ax+B}{x^2+1} + \frac{Cx+D}{x^2+4}}\)

A, C wyszły mi 0
\(\displaystyle{ D = -\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ B = \frac{1}{3}}\)

Czy to może tak być że przy x wyjdzie mi 0?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2016, o 17:11 przez Dzonzi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Ułamki proste

Post autor: mortan517 »

Może tak wyjść, ale gdzieś mimo to masz błąd.-- 22 cze 2016, o 15:50 --Prawie dobrze, odwrotnie znaki powinny być.
Dzonzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lądek
Podziękował: 10 razy

Ułamki proste

Post autor: Dzonzi »

krzywo z zeszytu przepisałem
ODPOWIEDZ