Macierz Jordana

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Macierz Jordana

Post autor: blade »

Znaleźć macierz Jordana w bazie kanonicznej \(\displaystyle{ (1,x,x^2,x^3)}\).
A - macierz endomorfizmu \(\displaystyle{ f:\RR_{[x]_3} \rightarrow \RR_{[x]_3}}\)
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cccc}2&-1&2&-1\\0&1&2&-1\\0&0&2&0\\0&1&-2&3\end{array}\right]}\)

Wartości własne :
\(\displaystyle{ \lambda = 2, k=4}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&-1&2&-1\\0&-1&2&-1\\0&0&0&0\\0&1&-2&1\end{array}\right] \cdot \left[ \begin{array}{c}a\\b\\c\\d\end{array}\right] = \left[ \begin{array}{c}0\\0\\0\\0\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}a=\alpha\\b=2\beta-\gamma\\c=\beta\\d=\gamma\end{cases}\\
\alpha \cdot 1 + \beta(2x+x^2) + \gamma(-x+x^3)\\
V_1^{(1)}=lin\{1,2x+x^2,-x+x^3\}\\
\dim V_1 = 3 < 4=k\\}\)



będzie jeden wektor główny drugiego rzędu, 3 klatki Jordana.

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&-1&2&-1\\0&-1&2&-1\\0&0&0&0\\0&1&-2&1\end{array}\right] \cdot \left[ \begin{array}{c}a\\b\\c\\d\end{array}\right] = \left[ \begin{array}{c}\alpha\\2\beta -\gamma\\\beta\\\delta\end{array}\right]}\)

gdzie \(\displaystyle{ \alpha \neq 0 \vee \beta \neq 0 \vee \gamma \neq 0}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha = -\gamma \\ \beta = 0 \\ b = 2\delta -\epsilon + \gamma \\ a=\Delta \\ c=\delta \\ d=\epsilon\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \Delta \cdot 1 + \delta(2x+x^2) + \epsilon(-x+x^3) +\gamma x\\
V_1^{(2)} = lin\{1,2x+x^2,-x+x^3,x\}}\)


\(\displaystyle{ dim V_1^{(2)} = 4 = k}\)

1 klatka Jordana :
\(\displaystyle{ \alpha = 1}\), reszta \(\displaystyle{ =0}\), wektor własny i odpowiadający mu wektor drugiego rzędu :
\(\displaystyle{ v_{11}^{(1)}=[1,0,0,0]_B = 1\\}\)

2 klatka :
\(\displaystyle{ \beta = 1: \\
v_{22}^{(1)} = [0,2,1,0]_B = 2x+x^2\\}\)


3 klatka :
\(\displaystyle{ \gamma = 1 :\\
v_{33}^{(1)} = [0,-1,0,1]_B=-x+x^3\\
v_{33}^{(2)} = [0,1,0,0]_B=x \\

B_{\lambda} = (1,2x+x^2,-x+x^3,x)}\)


\(\displaystyle{ J=\left[ \begin{array}{cccc}2&0&0&0\\0&2&0&0\\0&0&2&1\\0&0&0&2\end{array}\right] \\ \\
P_{B_k \rightarrow B_{\lambda}} = \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&0\\0&2&-1&1\\0&1&0&0\\0&0&1&0\end{array}\right]}\)


Jednak rozwiązanie jest złe, bo \(\displaystyle{ J\neq P^{-1}\cdot A \cdot P}\)
Mógłby ktoś wskazać mi błąd?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2016, o 15:20 przez blade, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Macierz Jordana

Post autor: NogaWeza »

\(\displaystyle{ A - \lambda I =\left[\begin{array}{cccc}0&-1&2&-1\\0&-1&2&-1\\0&0&2&0\\0&1&-2&\red 1\end{array}\right]}\), podczas gdy Ty piszesz tam \(\displaystyle{ 0}\). Wektory własne wyszły mi takie same, wobec tego coś tam przy wyznaczaniu wektora głównego musi być nie tak. Przepraszam ale nie mam więcej czasu na sprawdzenie tego
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Macierz Jordana

Post autor: blade »

Wszystko jest dobrze, przepisywałem z zeszytu i z rozpędu źle napisałem, a później to już tylko kopiuj wklej. Już poprawiam.-- 20 cze 2016, o 15:54 --Nieaktualne, jeśli kogoś interesuje rozwiązanie, zapraszam na priv.
ODPOWIEDZ