Przestrzeń afiniczna oraz współrzędne punkty w układzie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
patrykol24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 cze 2016, o 16:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Obodżany

Przestrzeń afiniczna oraz współrzędne punkty w układzie

Post autor: patrykol24 »

Witam, mam problem z rozwiązaniem poniższych zadań, kompletnie nie wiem jak je rozwiązywać. Czy ktoś mógłby podać prawidłowe odpowiedzi do tych zadań?
1.Punkt \(\displaystyle{ A(-2,1)}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ (-4,8)}\) w układzie:
A. \(\displaystyle{ ((0,0),\{[1,0],[0,1]\})}\)
B. \(\displaystyle{ ((-2,5),\{[2,1],[1,0]\})}\)
C. \(\displaystyle{ ((1,5),\{[1,0],[0,1]\})}\)
D. \(\displaystyle{ ((1,3),\{[{-3,2],[0,1]\})}\)
2.Rozwiązanie układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2x+y-3z=-8 \\ x+2y+4z-5v=-1 \\ 3x-y+5z-v=11 \end{cases}}\)
jest:
A. płaszczyzną w 4-wymiarowej przestrzeni afinicznej
B. hiperpłaszczyzną w 4-wymiarowej przestrzeni afinicznej
C. płaszczyzną w 3-wymiarowej przestrzeni afinicznej
D. hiperpłaszczyzną w 3-wymiarowej przestrzeni afinicznej
Ostatnio zmieniony 19 cze 2016, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
ODPOWIEDZ