Wyznaczyć równanie płaszczyzny g, wiedząc, że wektor \(\displaystyle{ \vec{a}}\) jest wektorem normalanym g i punkt \(\displaystyle{ P \in g}\) , gdy:
\(\displaystyle{ \vec{u} = [2,3,3]}\) \(\displaystyle{ P=(1,3,5)}\)
Proszę o pokazanie metody jak wykonywać tego typu zadania, z góry dziekuję za pomoc.
Równanie płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 2 gru 2015, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8596
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3356 razy
Równanie płaszczyzny
\(\displaystyle{ 2(x-1)+3(y-3)+3(z-5)=0\\
2x+3y+3z-26=0}\)
Ogólnie:
\(\displaystyle{ \vec{n}=\left[ A,B,C\right], \ \ P=\left( x_0,y_0,z_0\right)}\)
Równanie płaszczyzny:
\(\displaystyle{ A(x-x_0)+B(y-y_0)+C(z-z_0)=0}\)
2x+3y+3z-26=0}\)
Ogólnie:
\(\displaystyle{ \vec{n}=\left[ A,B,C\right], \ \ P=\left( x_0,y_0,z_0\right)}\)
Równanie płaszczyzny:
\(\displaystyle{ A(x-x_0)+B(y-y_0)+C(z-z_0)=0}\)
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Równanie płaszczyzny
Nie ma takiej metody, która pozwoli jednoznacznie wyznaczyć równanie płaszczyzny bez znajomości jej wektora normalnego.lukasz19961982 pisze:Wyznaczyć równanie płaszczyzny g, wiedząc, że wektor \(\displaystyle{ \vec{a}}\) jest wektorem normalanym g i punkt \(\displaystyle{ P \in g}\) , gdy:
\(\displaystyle{ \vec{u} = [2,3,3]}\) \(\displaystyle{ P=(1,3,5)}\)
Proszę o pokazanie metody jak wykonywać tego typu zadania, z góry dziekuję za pomoc.