Mam problem z tym oto zadanie :
Co możesz powiedzieć o tej macierzy (osobliwość, wartości własne, wyznacznik rząd itp)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 7&-2&1&-2&1\\3&8&-1&2&-1\\-1&-2&6&0&2\\2&-1&3&-9&2\\0&-1&-1&3&7\end{bmatrix}}\)
Czy wie ktoś może jak to zrobić? oczywiście wiem jak policzyć wartości własne itp. ale tutaj jest to prawie nie wykonalne. Wykładowca powiedział, że to wszytko można odczytać z macierzy.
Z góry dziękuje za pomoc
Co możesz powiedzieć o macierzy ?
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 90 razy
Co możesz powiedzieć o macierzy ?
Stosunkowo prosto obliczyć wyznacznik, korzystając z faktu, że wyznacznik jest funkcjonałem \(\displaystyle{ n}\)-liniowym.
Wychodzi \(\displaystyle{ \mathrm{det}\,A=-22906=-2\cdot 13\cdot 881}\).
Jest to więc macierz nieosobliwa, o rzędzie \(\displaystyle{ 5}\).
Na wartości własne nie mam sprytnego pomysłu, poza spostrzeżeniem, że \(\displaystyle{ \lambda_1\cdot \lambda_2\cdot \lambda_3\cdot \lambda_4\cdot \lambda_5=-2\cdot 13\cdot 881}\). Można sprawdzić, ile jest \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\) w macierzy Jordana przez sprawdzenie rzędu macierzy \(\displaystyle{ A\mp I}\).
Wychodzi \(\displaystyle{ \mathrm{det}\,A=-22906=-2\cdot 13\cdot 881}\).
Jest to więc macierz nieosobliwa, o rzędzie \(\displaystyle{ 5}\).
Na wartości własne nie mam sprytnego pomysłu, poza spostrzeżeniem, że \(\displaystyle{ \lambda_1\cdot \lambda_2\cdot \lambda_3\cdot \lambda_4\cdot \lambda_5=-2\cdot 13\cdot 881}\). Można sprawdzić, ile jest \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\) w macierzy Jordana przez sprawdzenie rzędu macierzy \(\displaystyle{ A\mp I}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 665
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 67 razy
Co możesz powiedzieć o macierzy ?
hm dziękuje za pomoc jednak ponoć można to "wyczytać" z przekątnej tej macierzy a niestety w wykładzie nie mamy takiego twierdzenia:)
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Co możesz powiedzieć o macierzy ?
Wartości własne to dokładnie zera wielomianu \(\displaystyle{ x^5 - 19x^4 + 47x^3 + 1248 x^2 - 10183x + 22906}\) i nie da się ich "wyczytać" z samej przekątnej.