Jaką powierzchnię drugiego stopnia przedstawia równanie:
\(\displaystyle{ y^{2}+x+2y-z+2=0}\) ?
Określ typ.
Mam dwie zerowe wartości własne, co mocno ogranicza wybór typu powierzchni, ale nie wiem, jak z części \(\displaystyle{ x+2y-z+2=0}\) uzyskać informację, która konkretnie jest to powierzchnia.
Powierzchnia stopnia drugiego
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Powierzchnia stopnia drugiego
Ja bym do tego nie mieszał wartości własnych:
\(\displaystyle{ (y+1)^2+x-z+1=0}\)
Po zamianie zmiennych mamy \(\displaystyle{ x_1^2=x_2}\), więc jest to walec paraboliczny.
\(\displaystyle{ (y+1)^2+x-z+1=0}\)
Po zamianie zmiennych mamy \(\displaystyle{ x_1^2=x_2}\), więc jest to walec paraboliczny.