Odwzorowanie,macierz przejścia, złożenie, jądro i wymiar

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Odwzorowanie,macierz przejścia, złożenie, jądro i wymiar

Post autor: blade »

\(\displaystyle{ f:V\rightarrow V}\) endomorfizm.
\(\displaystyle{ B=(e_1,e_2,e_3), B'=(e_1',e_2',e_3')}\) - bazy przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ V}\) nad ciałem \(\displaystyle{ K}\).

\(\displaystyle{ f(e_1)=e_1-e_2+e_3\\ f(e_2)=2e_1-e_3 \\ f(e_3)=-e_1+e_2}\)
oraz :
\(\displaystyle{ e_1=e_1'+e_3' \ e_2=e_1'-e_2'-e_3' \ e_3=e_1'-e_3'}\)
PODPUNKT PIERWSZY:    
PODPUNKT DRUGI:    
PODPUNKT TRZECI:    
PODPUNKT CZWARTY:    
Bardzo proszę o sprawdzenie.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Odwzorowanie,macierz przejścia, złożenie, jądro i wymiar

Post autor: Benny01 »

Źle podpunkt pierwszy. W definicji odwzorowania:
\(\displaystyle{ B_1=(e_1, ..., e_n)}\), \(\displaystyle{ B_2=(e_1', ..., e_n')}\)
\(\displaystyle{ f(e_1)=a_{11}e_1'+...+a_{1n}e_n'}\)
Musisz zatem zapisać to odwzorowanie w zależności od drugiej bazy.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Odwzorowanie,macierz przejścia, złożenie, jądro i wymiar

Post autor: blade »

Rzeczywiście, dzięki, robię więc od nowa :
\(\displaystyle{ e_1=e_1'+e_3' \ ; \ e_2=e_1'-e_2'-e_3' \ ;\ e_3=e_1'-e_3'}\)
\(\displaystyle{ f(e_1)=e_1-e_2+e_3=e_1'+e_3'-e_1'+e_2'+e_3'+e_1'-e_3' = {\red e_1' + e_2' +e_3' }
\\
f(e_2)=2e_1-e_3=2e_1'+2e_3'-e_1'+e_3' =
{\red e_1'+3e_3'}
\\
f(e_3)=-e_1+e_2=-e_1'-e_3'+e_1'-e_2'-e_3'={\red -e_2'-2e_3'}}\)

PIERWSZE:    
DRUGIE:    
Trzecie i Czwarte, tak samo jak w poprzednim poście, jedyne co się zmienia to macierz \(\displaystyle{ A'}\) będzie miała inne elementy, no i zmieni się jądro i obraz, ale metoda taka sama.

Teraz jest dobrze?
Konradek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 20 razy

Odwzorowanie,macierz przejścia, złożenie, jądro i wymiar

Post autor: Konradek »

Oczywiście, że pierwsze zostało dobrze wyznaczone.
\(\displaystyle{ M_f(B)}\) to skrócony zapis \(\displaystyle{ M_f(B, B)}\), co oznacza, że musisz znaleźć współrzędne wektorów z drugiej bazy (ale przy takim oznaczeniu to jest \(\displaystyle{ B}\), a nie \(\displaystyle{ B'}\)) względem pierwszej bazy (\(\displaystyle{ B}\)).
W drugim wzór wygląda tak:
\(\displaystyle{ M_f(B', B')=P_{B'\to B}\cdot M_f(B, B)\cdot P_{B\to B'}}\)
W trzecim powołam się na całe twierdzenie:
Niech odwzorowanie \(\displaystyle{ f\colon V(\mathbb{K})\to W(\mathbb{K})}\) będzie liniowe, \(\displaystyle{ B_V=(e_1, \ldots, e_n}\)) - baza w \(\displaystyle{ V}\) oraz \(\displaystyle{ B_W=(l_1, \ldots, l_m)}\) - baza w \(\displaystyle{ W}\). Ponadto, niech \(\displaystyle{ v\in V}\), czyli \(\displaystyle{ \exists_{x_1, \ldots, x_n}\ v=e_1x_1+\ldots+e_nx_n=[x_1, \ldots, x_n]_{B_V}}\) oraz \(\displaystyle{ w\in W}\), czyli \(\displaystyle{ \exists_{y_1, \ldots, y_m}\ w=l_1y_1+\ldots+l_my_m=[y_1, \ldots, y_m]_{B_W}}\). Wtedy istnieje dokładnie jedna macierz \(\displaystyle{ A\in M_{m\times n}(\mathbb{K})}\), równa \(\displaystyle{ M_f(B_V, B_W)}\), taka że \(\displaystyle{ f(v)=w\Leftrightarrow A\cdot \begin{bmatrix}x_1\\\vdots\\x_n\end{bmatrix}= \begin{bmatrix}y_1\\\vdots\\y_m\end{bmatrix}}\).
Czyli pomnożyłeś ze złej strony.
Czwarte wydaje się dobrze.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Odwzorowanie,macierz przejścia, złożenie, jądro i wymiar

Post autor: blade »

Wydaje mi się, że jednak Benny01 ma rację co do pierwszego.
Konradek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 20 razy

Odwzorowanie,macierz przejścia, złożenie, jądro i wymiar

Post autor: Konradek »

W takim razie jaka jest różnica pomiędzy \(\displaystyle{ M_f(B, B)}\), a \(\displaystyle{ M_f(B', B)}\)?
Edit:
Oczywiście chodziło mi o:
W takim razie jaka jest różnica pomiędzy \(\displaystyle{ M_f(B, B)}\), a \(\displaystyle{ M_f(B, B')}\)?
Edit2:
No i tak wyżej też się pomyliłem: kolejne kolumny macierzy odwzorowania \(\displaystyle{ f}\) stanowią współrzędne wartości dla wektorów z pierwszej bazy względem drugiej.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2016, o 13:19 przez Konradek, łącznie zmieniany 2 razy.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Odwzorowanie,macierz przejścia, złożenie, jądro i wymiar

Post autor: blade »

Ok. Doczytałem, \(\displaystyle{ M_f(B):= M_f(B,B)}\), czyli macierz endomorfizmu, zatem w pierwszym poście prawie wszystko zrobiłem poprawnie, zastanawia mnie tylko dlaczego dostałem za takie rozwiązanie zaledwie 20% punktów.
Konradek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 20 razy

Odwzorowanie,macierz przejścia, złożenie, jądro i wymiar

Post autor: Konradek »

To pytanie nie do nas, a do prowadzącego.
ODPOWIEDZ