Wyznacz rozwiązanie w sensie najmniejszych kwadratów nadokreślonego układu równań liniowych.
I sobie rozwiązuje i porównuje z notatkami z ćw i wszystko mi się zgadza do momentu, gdy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&10\\10&30\end{array}\right] \left[\begin{array}{cc}a\\b\end{array}\right] = \left[\begin{array}{cc}107\\277\end{array}\right]}\)
No i właśnie, potem chcąc to podzielić liczę sobie macierz odwrotną do tej pierwszej. Zrobiłam sprawdzenie i wyszła okej. I chce tą macierz po prawej pomnożyć przez odwrotność tej po lewej i otrzymuje, że a=107, a b=-83,1.
A w notatkach z ćw mam, że a=22, a b=1,9.
Ma ktoś pomysł co robię nie tak czy może kompletnie źle do tego podchodzę?
Nadokreślony układ równań liniowych
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Nadokreślony układ równań liniowych
Jak obliczasz i ile wynosi macierz odwrotna do \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&10\\10&30\end{array}\right]}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nadokreślony układ równań liniowych
Z tego co piszesz gdzieś ktoś coś robi źle.
I tylko tyle można powiedzieć, bo nie pokazujesz żadnych rachunków.
Może mnożysz macierze ze złej strony?
I tylko tyle można powiedzieć, bo nie pokazujesz żadnych rachunków.
Może mnożysz macierze ze złej strony?
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 16 gru 2015, o 20:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tam gdzie diabeł mówi dobranoc
Nadokreślony układ równań liniowych
Z tego wzoru, że \(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{\left| A\right| } (A^{D})^T}\)
I wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{1}{20} \left[\begin{array}{ccc}30&-10\\-10&4\end{array}\right]}\)
No i jak się tą co otrzymałam pomnoży przez tą wejściową to dostaję jednostkową, więc tu okej. Chyba gdzieś dalej coś mi się upsulo.-- 15 cze 2016, o 15:46 --Ach, mam. Ze złej strony faktycznie mnożyłam.
I wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{1}{20} \left[\begin{array}{ccc}30&-10\\-10&4\end{array}\right]}\)
No i jak się tą co otrzymałam pomnoży przez tą wejściową to dostaję jednostkową, więc tu okej. Chyba gdzieś dalej coś mi się upsulo.-- 15 cze 2016, o 15:46 --Ach, mam. Ze złej strony faktycznie mnożyłam.