Własności wyznaczników

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
norbertc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 31 gru 2015, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Własności wyznaczników

Post autor: norbertc »

Witam, mam pewne zadanie i nie bardzo wiem, jak je ugryźć. Proszę o pomoc:
Niech
\(\displaystyle{ C_{n}(\lambda_{1},…,\lambda_{n})=\left[{\begin{array}{ccccccc}
\lambda_{1}&1&0&…&0&0&0\\
-1&\lambda_{2}&1&…&0&0&0\\
…&…&…&…&…&…&…\\
0&0&0&…&\lambda_{n-2}&1&0\\
0&0&0&…&-1&\lambda_{n-1}&1\\
0&0&0&…&0&-1&\lambda_{n}\end{array}} \right].}\)

Udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \det C_{n}(\lambda_{1},…,\lambda_{n})=\lambda_{n}\det C_{n-1}(\lambda_{1},…,\lambda_{n-1})+\det C_{n-2}(\lambda_{1},…,\lambda_{n-2}).}\)
Znaleźć wartość liczbową \(\displaystyle{ \det C_{n}}\) dla \(\displaystyle{ \lambda_{1}=…=\lambda_{n}=1.}\)
azonips
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 1 cze 2009, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 16 razy

Własności wyznaczników

Post autor: azonips »

zastosuj rozwinięcie Laplace'a względem ostatniego wiersza
ODPOWIEDZ