izomorfizm afiniczny hiperpowierzchni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MrRipley
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 11 paź 2015, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 41 razy

izomorfizm afiniczny hiperpowierzchni

Post autor: MrRipley »

W przestrzeni afinicznej \(\displaystyle{ R^{3}}\) dane są hiperpowierzchnie

\(\displaystyle{ X_{c} = \left\{x_{1}, x_{2}, x_{3} \in R^{3} | x^{2}_{1} + (1-c)x^{2}_{2} +x^{2}_{3} + 2x_{1}x_{2} + 2x_{1}x_{3} + 2x_{2}x_{3} -x_{3} = 0 \right\}}\)

\(\displaystyle{ Y = \left\{x_{1}, x_{2}, x_{3} \in R^{3} | x_{1}x_{2} - x_{3} = 0 \right\}}\)

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ c}\) hiperpowierzchnie \(\displaystyle{ X_{c}}\) oraz \(\displaystyle{ Y}\) są afinicznie izomorficzne?
ODPOWIEDZ