Rozwiąż równanie macierzowe:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&1\\15&7\end{bmatrix}
X\begin{bmatrix} 5&3\\3&2\end{bmatrix}
+\begin{bmatrix} 2&4\\0&1\end{bmatrix}
=\begin{bmatrix} 2&5\\-1&2\end{bmatrix}}\)
Wiem że powinno to wyglądać tak:
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 2&1\\15&7\end{bmatrix}^{-1}
\begin{bmatrix} 2&5\\-1&2\end{bmatrix}
\begin{bmatrix} 7&7\\3&3\end{bmatrix}^{-1}}\)
Zrobiłem pierwszą macierz odwrotną ale nie mogę zrobić drugiej bo z niej wyznacznik wychodzi 0.
Stąd moje pytanie czy ja coś źle policzyłem czy to po prostu jakiś błąd w zadaniu?
równanie macierzowe
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
równanie macierzowe
Przy takim zapisie raczej będzie:
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 2&1\\15&7\end{bmatrix}^{-1}
\left( \begin{bmatrix} 2&5\\-1&2\end{bmatrix}-\begin{bmatrix} 2&4\\0&1\end{bmatrix} \right)
\begin{bmatrix} 5&3\\3&2\end{bmatrix}^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 2&1\\15&7\end{bmatrix}^{-1}
\left( \begin{bmatrix} 2&5\\-1&2\end{bmatrix}-\begin{bmatrix} 2&4\\0&1\end{bmatrix} \right)
\begin{bmatrix} 5&3\\3&2\end{bmatrix}^{-1}}\)