Mam takie zadanie:
Wykorzystując pojęcie macierzy odwrotnej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-4y+w=2\\ -2x-3y-w=-1 \\ y-2w=3 \end{cases}}\)
Prosił bym tylko o podpowiedz jak zacząć, z czego obliczyc tą macierz odwrotną i do czego ją wykorzystać potem.
Układ równań sposobem macierzy odwrotnej
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Układ równań sposobem macierzy odwrotnej
Napisz sobie równanie macierzowe \(\displaystyle{ A\cdot X=B}\), gdzie \(\displaystyle{ A}\) macierz współczynników, \(\displaystyle{ X}\) macierz niewiadomych, \(\displaystyle{ B}\) macierz wyrazów wolnych. Aby z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ X}\) musisz obie strony pomnożyć przez \(\displaystyle{ A^{-1}}\) lewostronnie. Stąd bierze się macierz odwrotna.
Układ równań sposobem macierzy odwrotnej
ok dzieki, wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 0 \\ y=-1 \\ w = -2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 0 \\ y=-1 \\ w = -2 \end{cases}}\)