Metoda Capellego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Alu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 cze 2016, o 01:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: HueHue

Metoda Capellego

Post autor: Alu »

Witam mam podany układ równań (gdzie k to parametr)
\(\displaystyle{ 3x _{1} + x_{2} + k x_{3} =1}\)
\(\displaystyle{ k x_{1} +k x_{2} +x _{3} =k}\)
\(\displaystyle{ x _{1} + x_{2} + 4 x_{3} =1}\)
Obliczyłem rz(A) który dla \(\displaystyle{ k = \frac{1}{4}}\) wynosi 2
a dla k różnego od \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) wychodzi 3
dla rz(U) zachodzi dokładnie tak samo

Z tego co zrozumiałem kiedy rz(A)=rz(U) dla k = \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) mam nieskonczenie wiele rozwiazań ponieważ 2 jest mniejsze od liczby niewiadomych

Jednak gdy k jest różne od \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) mam jedno rozwiązanie i nie potrafie go wyznaczyć, metodą wyznaczników jest w stanie ktoś mi pomóc ? pozdrawiam
M Maciejewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 90 razy

Metoda Capellego

Post autor: M Maciejewski »

W czym jest problem?
\(\displaystyle{ W=2(4k-1),W_x=W_z=0,W_y=W}\).
Zatem \(\displaystyle{ x=z=0,y=1}\).
ODPOWIEDZ