Określoność formy kwadratowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
filip96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 11 lut 2016, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Określoność formy kwadratowej

Post autor: filip96 »

Witam
Mam problem z zadaniem:
Zbadaj określoność formy kwadratowej \(\displaystyle{ g: \mathbf{R}^3 \rightarrow \mathbf{R}, g(x,y,z)= 3\alpha x_1^2+(2\alpha -1)x_2^2+\alpha x_3^2-2\alpha x_1 x_3+2\alpha x_2 x_3+(2-4\alpha )x_1 x_2}\) w zaleznosci od parametru \(\displaystyle{ \alpha \in \mathbf{R}}\).
M Maciejewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 90 razy

Określoność formy kwadratowej

Post autor: M Maciejewski »

Chyba najlepiej spróbuj skorzystać z kryterium Sylwestera.
filip96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 11 lut 2016, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Określoność formy kwadratowej

Post autor: filip96 »

Sylwesterem chyba nie uda mi sie ustalic kiedy bedzie półdodatnie/półujemne
ODPOWIEDZ