Które z podanych form dwuliniowych określa w przestrzeni \(\displaystyle{ R ^{2}}\) euklidesowy iloczyn skalarny:
a)\(\displaystyle{ f\left( x,y\right)=3x _{1}y _{1}-x _{2}y _{2}}\)
b)\(\displaystyle{ f\left( x,y\right)=4x _{1}y _{1}-2x _{1}y _{2}-2x _{2}y _{1}+3x _{2}y _{2}}\)
Euklidesowy Iloczyn skalarny
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3392
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 975 razy
- Pomógł: 3 razy
Euklidesowy Iloczyn skalarny
Ale tam są opisane formy kwadratowe. Czyli jak przypuszczam tu będzie chyba tak:
a)\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc} 3&0\\0&-1 \end{array}\right]}\)
b)\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc} 4&-2\\-2&3 \end{array}\right]}\)
Zgadza się?
a)\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc} 3&0\\0&-1 \end{array}\right]}\)
b)\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc} 4&-2\\-2&3 \end{array}\right]}\)
Zgadza się?