Problem z rozpisaniem macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 lis 2015, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
Problem z rozpisaniem macierzy.
Dzień dobry
Nie mam problemu z zadaniami tego rodzaju, ale w tym wypadku nie potrafię rozpisać danego niżej operatora w postaci macierzowej.
Prosiłbym żeby ktoś rozpisał mi jak wyglądałyby wektorki i macierz dla tych warunków i w miarę możliwości wyjaśnił...
Niech \(\displaystyle{ V:= \mathbb{K}[x,y]}\) będzie przestrzenią wielomianów stopnia \(\displaystyle{ \le 3}\) zmiennych x i y. Znaleźć bazę i rozkład Jordanowski operatora \(\displaystyle{ N \in End V}\), zdefiniowanego wzorem \(\displaystyle{ N:= \frac{ \partial ^{2}}{ \partial x \partial y}}\).
Nie mam problemu z zadaniami tego rodzaju, ale w tym wypadku nie potrafię rozpisać danego niżej operatora w postaci macierzowej.
Prosiłbym żeby ktoś rozpisał mi jak wyglądałyby wektorki i macierz dla tych warunków i w miarę możliwości wyjaśnił...
Niech \(\displaystyle{ V:= \mathbb{K}[x,y]}\) będzie przestrzenią wielomianów stopnia \(\displaystyle{ \le 3}\) zmiennych x i y. Znaleźć bazę i rozkład Jordanowski operatora \(\displaystyle{ N \in End V}\), zdefiniowanego wzorem \(\displaystyle{ N:= \frac{ \partial ^{2}}{ \partial x \partial y}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 lis 2015, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
Problem z rozpisaniem macierzy.
Racja..
Jeżeli teraz dopiszę wszystkie mieszane wyrazy, to wektorem bazy będzie jeden długi 16-elementowy wektor? Czy może należy to rozpisać w postaci kilku wektorów?
Jeżeli teraz dopiszę wszystkie mieszane wyrazy, to wektorem bazy będzie jeden długi 16-elementowy wektor? Czy może należy to rozpisać w postaci kilku wektorów?
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 lis 2015, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
Problem z rozpisaniem macierzy.
Racja..
Otrzymamy macierz 4x4:\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&x&x^2&x^3\\y&yx&y x^2&y x^3\\y^2&y^2 x&y^2 x^2&y^2 x^3\\y^3&y^3 x&y^3 x^2&y^3 x^3\end{array}\right]}\) ?
Otrzymamy macierz 4x4:\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&x&x^2&x^3\\y&yx&y x^2&y x^3\\y^2&y^2 x&y^2 x^2&y^2 x^3\\y^3&y^3 x&y^3 x^2&y^3 x^3\end{array}\right]}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22209
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Problem z rozpisaniem macierzy.
MAcierz czego?
Wilomiany mają być stopnia \(\displaystyle{ \leq 3}\), więc w przestrzeni nie ma \(\displaystyle{ x^2y^2}\) etc... Do poprawki.
Wypisz wektory bazowe.
Wilomiany mają być stopnia \(\displaystyle{ \leq 3}\), więc w przestrzeni nie ma \(\displaystyle{ x^2y^2}\) etc... Do poprawki.
Wypisz wektory bazowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 lis 2015, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
Problem z rozpisaniem macierzy.
W takim razie jedyną możliwością jaką widzę jest \(\displaystyle{ A=\left\{ x ^{3},xy^2, yx^2, y ^{3},x^2, y ^{2}, xy, x, y,1 \right\}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 lis 2015, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
Problem z rozpisaniem macierzy.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&2&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&2&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&1&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\end{bmatrix}}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 lis 2015, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
Problem z rozpisaniem macierzy.
Czyli po prostu \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&2&2&0&0&0&1&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\\ 0&0&0&0&0&0&0&0&0&0\end{bmatrix}}\) ?