Jesli ktos by mogl pomoc to bede bardzo wdzieczny.
\(\displaystyle{ B*X *(A^{T})^{-1}=B+(A^{-1})^{T}}\)
2.
\(\displaystyle{ A*X^{T}-E = A^{2}}\)
nie wiem jak to ruszyc.
Równania macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Równania macierzowe
1.
\(\displaystyle{ BX(A^T)^{-1}=B+(A^{-1})^T \ \ \ /\cdot A^T \ \ (prawostronnie) \\ BX=BA^T+I \ \ \ /\cdot B^{-1} \ \ (lewostronnie) \\ X=A^T+B^{-1}}\)
\(\displaystyle{ BX(A^T)^{-1}=B+(A^{-1})^T \ \ \ /\cdot A^T \ \ (prawostronnie) \\ BX=BA^T+I \ \ \ /\cdot B^{-1} \ \ (lewostronnie) \\ X=A^T+B^{-1}}\)