Napisać równanie krzywej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Gal_Anonim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 maja 2016, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Napisać równanie krzywej

Post autor: Gal_Anonim »

Napisać równanie normalne krzywej (elipsa) będącej miejscem geometrycznym punktów \(\displaystyle{ P\left( x,y\right)}\), dla których suma ich odległości od dwóch zadanych punktów \(\displaystyle{ A _{1}\left( 3,0\right)}\) i \(\displaystyle{ A _{2}\left( -3,0\right)}\) jest stała i wynosi \(\displaystyle{ \left| A _{1}P \right|+\left| A _{2}P \right|=14}\). Sprowadzić równanie do postaci kanonicznej.
miodzio1988

Napisać równanie krzywej

Post autor: miodzio1988 »

407624.htm#p5431342

Dario1, przecież dostałeś rozwiązanie już
Gal_Anonim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 maja 2016, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Napisać równanie krzywej

Post autor: Gal_Anonim »

?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Napisać równanie krzywej

Post autor: Premislav »

Mogłeś chociaż podać lokalizację
w stylu sto[L]ica, Warschau albo Słoikopolis.
[to ostatnie sam niezależnie wymyśliłem, ale okazuje się, że to już było ]

Moja supozycja jest taka, że w zalinkowanym temacie zgubiłeś jedynkę, zrobiło się \(\displaystyle{ 4}\) zamiast \(\displaystyle{ 14}\) i klops, niemniej jednak metoda rozwiązania została dokładnie omówiona przez usera
janusz47.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22219
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Napisać równanie krzywej

Post autor: a4karo »

Wyznaczenie półosi tej elipsy wymaga jedynie twierdzenia Pitagorasa.

A, no i trzeba wiedzieć, że to elipsa.
ODPOWIEDZ