Rozkład wektora na części

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Rozkład wektora na części

Post autor: Dario1 »

Są wektory:
\(\displaystyle{ a=\left[ \frac{3}{10} , \frac{6}{10} , \frac{6}{10} \right]}\)
\(\displaystyle{ b=\left[ -1, -2 , -2 \right]}\)
Wyznacz rozkład wektora \(\displaystyle{ a}\) na część równoległą i prostopadłą do wektora \(\displaystyle{ b}\).
miodzio1988

Rozkład wektora na części

Post autor: miodzio1988 »

Gdzie się gubisz zatem?
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Rozkład wektora na części

Post autor: Dario1 »

Tak jak napisałem.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Rozkład wektora na części

Post autor: Kacperdev »

Jakiej postaci są wszystkie wektory prostopadłe do \(\displaystyle{ b}\) i równoległe do \(\displaystyle{ b}\)?
miodzio1988

Rozkład wektora na części

Post autor: miodzio1988 »

Dario1 pisze:Tak jak napisałem.
Napisałeś treść zadania. Co sam wymyśliłeś?
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Rozkład wektora na części

Post autor: Dario1 »

nic nie wymyśliłem.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Rozkład wektora na części

Post autor: Premislav »

Wskazówka: Twój wektor
\(\displaystyle{ a}\) to jest \(\displaystyle{ - \frac{3}{10}\cdot b}\).
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Rozkład wektora na części

Post autor: Dario1 »

No, ok, a jest jakaś ogólna procedura, aby te części powyznaczać? Ja wyliczyłem, iloczyn skalarny i wektorowy i wyszło mi, że te wektory są równoległe z tym, że mają przeciwne zwroty.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Rozkład wektora na części

Post autor: Premislav »

Można znaleźć rzut ortogonalny Twojego wektora \(\displaystyle{ a}\) na prostą rozpinaną przez wektor \(\displaystyle{ b}\) - wektor \(\displaystyle{ a'}\) będący tymże rzutem musi spełniać
\(\displaystyle{ \left\langle a-a', b\right\rangle =0}\) (zerowy iloczyn skalarny).

No i wtedy, gdy go znajdziesz, to zapisujesz waszmość \(\displaystyle{ a=a-a'+a'}\) i voila.
M Maciejewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 90 razy

Rozkład wektora na części

Post autor: M Maciejewski »

Ja lubię myśleć w ten sposób (równoważny do tego, co powyżej napisał Premislav):

Skoro mam znaleźć rozkład wektora \(\displaystyle{ a}\), to piszę: \(\displaystyle{ a=a_\parallel+a_\bot}\), przy czym \(\displaystyle{ a_\parallel\parallel b}\) i \(\displaystyle{ a_\bot\bot b}\). Zatem \(\displaystyle{ a_\parallel=\alpha\cdot b}\). Mam więc \(\displaystyle{ a=\alpha\cdot b+a_\bot}\).
Teraz obustronnie mnożę skalarnie przez \(\displaystyle{ b}\):
\(\displaystyle{ a=\alpha\cdot b+a_\bot\ /\ \langle\cdot,b\rangle}\)
\(\displaystyle{ \langle a,b\rangle=\alpha\cdot \langle b,b\rangle+\langle a_\bot,b\rangle}\).
ODPOWIEDZ