Przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ L: R ^{3} \rightarrow R ^{3}}\) ma w bazie
\(\displaystyle{ B= \left\{ \vec{v _{1} } , \vec{v _{2} } , \vec{v _{3} } \right\}}\)
macierz \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&3\\0&2&0\\2&0&3\end{array}\right]}\)
Obliczyć:
\(\displaystyle{ L \left( \vec{v _{1} } -2 \vec{v _{2} } + \vec{v _{3} } \right)}\)
\(\displaystyle{ L ^{3} \left( \vec{v _{1} } -2 \vec{v _{2} } + \vec{v _{3} } \right)}\)
\(\displaystyle{ L ^{-1} \left( \vec{v _{1} } +2 \vec{v _{2} } +3 \vec{v _{3} } \right)}\)
Zrobiłem pierwszy przykład:
\(\displaystyle{ L \vec{v _{1} }= \left( \vec{v _{1} } +2 \vec{v _{3} } \right)}\)
\(\displaystyle{ L\vec{v _{2} }= \left( -2 \vec{v _{2} } } \right)}\)
\(\displaystyle{ L\vec{v _{3} } = \left( 3 \vec{v _{1} } +3 \vec{v _{3} } \right)}\)
\(\displaystyle{ L \left( \vec{v _{1} } -2 \vec{v _{2} } + \vec{v _{3} } \right)=L \left( \vec{v _{1} }\right) - 2L\left( \vec{v _{2} }\right) + L \left( \vec{v _{3} }\right) = 4 \vec{v _{1} } -4 \vec{v _{4} } +5 \vec{v _{1} }}\)
Ale jak się odnieść do tego \(\displaystyle{ L ^{3}}\) to nie mam pojęcia
Znam wynik, ma być: \(\displaystyle{ L ^{3} \left( \vec{v _{1} } -2 \vec{v _{2} } + \vec{v _{3} } \right)=88 \vec{v _{1} } -16 \vec{v _{4} } +107 \vec{v _{1} }}\)
Przekształcenie liniowe ma macierz w bazie B
Przekształcenie liniowe ma macierz w bazie B
Teraz do wyniku \(\displaystyle{ L \left( \vec{v _{1} } -2 \vec{v _{2} } + \vec{v _{3} } \right)=4 \vec{v _{1} } -4 \vec{v _{2} } +5 \vec{v _{3}}}\) (masz tam literówkę z indeksami wektorów w wyniku) jeszcze dwa razy odwzorowanie \(\displaystyle{ L}\).
Masz zatem
\(\displaystyle{ L ^{2} \left( \vec{v _{1} } -2 \vec{v _{2} } + \vec{v _{3} } \right)=
L(4 \vec{v _{1} } -4 \vec{v _{2} } +5 \vec{v _{3} }) = 19\vec{v _{1}}-8\vec{v _{2}}+23 \vec{v _{3}}.}\)
I dalej już chyba łatwo.
Masz zatem
\(\displaystyle{ L ^{2} \left( \vec{v _{1} } -2 \vec{v _{2} } + \vec{v _{3} } \right)=
L(4 \vec{v _{1} } -4 \vec{v _{2} } +5 \vec{v _{3} }) = 19\vec{v _{1}}-8\vec{v _{2}}+23 \vec{v _{3}}.}\)
I dalej już chyba łatwo.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 20 kwie 2016, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
Przekształcenie liniowe ma macierz w bazie B
OK, ale ja zrobić ten przykład:
\(\displaystyle{ L ^{-1} \left( \vec{v _{1} } +2 \vec{v _{2} } +3 \vec{v _{3} } \right)}\)
To jest odwrotne przekształcenie?
Próbowałem zrobić macierz odwrotną i wtedy policzyć ale nie wychodzi.
\(\displaystyle{ L ^{-1} \left( \vec{v _{1} } +2 \vec{v _{2} } +3 \vec{v _{3} } \right)}\)
To jest odwrotne przekształcenie?
Próbowałem zrobić macierz odwrotną i wtedy policzyć ale nie wychodzi.
Przekształcenie liniowe ma macierz w bazie B
A co dokładnie nie wychodzi? Wyznacznik macierzy jest różny od zera, więc macierz jest odwracalna.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 20 kwie 2016, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
Przekształcenie liniowe ma macierz w bazie B
Zrobiłem macierz odwrotną
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&0&1\\0& \frac{1}{2} &0\\\frac{2}{3}&0&\frac{-1}{3}\end{array}\right]}\)
No i wynik mi wyszedł:
\(\displaystyle{ L \vec{v _{1} }= \left( -\vec{v _{1} } + \vec{v _{3} } \right)}\)
\(\displaystyle{ L\vec{v _{2} }= \left( \frac{1}{2} \vec{v _{2} } } \right)}\)
\(\displaystyle{ L\vec{v _{3} } = \left( \frac{2}{3} \vec{v _{1} } -\frac{1}{3} \vec{v _{3} } \right)}\)
\(\displaystyle{ L ^{-1} \left( \vec{v _{1} } + 2 \vec{v _{2} } +3 \vec{v _{3} } \right)= \vec{v _{1} } + \vec{v _{2} }}\)
A wynik w książce jest inny
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&0&1\\0& \frac{1}{2} &0\\\frac{2}{3}&0&\frac{-1}{3}\end{array}\right]}\)
No i wynik mi wyszedł:
\(\displaystyle{ L \vec{v _{1} }= \left( -\vec{v _{1} } + \vec{v _{3} } \right)}\)
\(\displaystyle{ L\vec{v _{2} }= \left( \frac{1}{2} \vec{v _{2} } } \right)}\)
\(\displaystyle{ L\vec{v _{3} } = \left( \frac{2}{3} \vec{v _{1} } -\frac{1}{3} \vec{v _{3} } \right)}\)
\(\displaystyle{ L ^{-1} \left( \vec{v _{1} } + 2 \vec{v _{2} } +3 \vec{v _{3} } \right)= \vec{v _{1} } + \vec{v _{2} }}\)
A wynik w książce jest inny