znaleźć niewiadome x,y,z spełniające równanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
scoot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 10 lut 2016, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

znaleźć niewiadome x,y,z spełniające równanie

Post autor: scoot »

Witam proszę o wyjaśnienie krok po kroku jak zrobić to zadanie:

\(\displaystyle{ 2\left[\begin{array}{ccc}x+2&y+3\\3&0\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}3&6\\y&z\end{array}\right]^T}\)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2016, o 19:07 przez scoot, łącznie zmieniany 1 raz.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

znaleźć niewiadome x,y,z spełniające równanie

Post autor: SidCom »

wykonaj najpierw działanie po prawej stronie - zamień miejscami i-ty wiersz z i-tą kolumną
scoot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 10 lut 2016, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

znaleźć niewiadome x,y,z spełniające równanie

Post autor: scoot »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2x+4&2y+6\\6&0\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}3&y\\6&z\end{array}\right]}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

znaleźć niewiadome x,y,z spełniające równanie

Post autor: a4karo »

OK. I dalej juz umiesz...
scoot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 10 lut 2016, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

znaleźć niewiadome x,y,z spełniające równanie

Post autor: scoot »

Właśnie nie wiem co dalej... Do tego momentu rozumiem
miodzio1988

znaleźć niewiadome x,y,z spełniające równanie

Post autor: miodzio1988 »

Porównuj wszystkie wyrazy w tych macierzach
scoot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 10 lut 2016, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

znaleźć niewiadome x,y,z spełniające równanie

Post autor: scoot »

\(\displaystyle{ 2x+4=3}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{-1}{2}}\)

\(\displaystyle{ 2y+6=y}\)
\(\displaystyle{ y=6}\)

\(\displaystyle{ z=0}\)
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

znaleźć niewiadome x,y,z spełniające równanie

Post autor: SidCom »

dla porządku poprawię, bo być może dzieci patrzą: \(\displaystyle{ 2y+6=y}\) daje \(\displaystyle{ y=-6}\)
ODPOWIEDZ