Macierz rzutu ortogonalnego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dam1ann
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2016, o 10:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Macierz rzutu ortogonalnego

Post autor: dam1ann »

Wyznaczyć macierz rzutu ortogonalnego na kierunek wektora \(\displaystyle{ u}\).
\(\displaystyle{ u=\left( \frac{1}{3},\frac{2}{3},-\frac{2}{3}\right)}\)
Ostatnio zmieniony 9 maja 2016, o 16:11 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
andkom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 636
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 350 razy

Macierz rzutu ortogonalnego

Post autor: andkom »

\(\displaystyle{ \frac1{\|u\|^2}\cdot u^T\cdot u=\frac1{\left(\frac13\right)^2+\left(\frac23\right)^2+\left(-\frac23\right)^2}\cdot\begin{pmatrix}\frac13\\\frac23\\-\frac23\end{pmatrix}\cdot\left(\frac13,\frac23,-\frac23\right)=\begin{pmatrix}\frac19&\frac29&-\frac29\\\frac29&\frac49&-\frac49\\-\frac29&-\frac49&\frac49\end{pmatrix}}\)
ODPOWIEDZ