postać wierszowo zredukowana i kanoniczna macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Pasjonatka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 sty 2016, o 23:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

postać wierszowo zredukowana i kanoniczna macierzy

Post autor: Pasjonatka91 »

Czy każda macierz w postaci wierszowo zredukowanej jest macierzą w postaci kanonicznej?
Czy odwrotna implikacja jest prawdziwa?
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

postać wierszowo zredukowana i kanoniczna macierzy

Post autor: Peter Zof »

1) Nie, nie każda,
2) Jeśli chodzi o postać kanoniczną Jordana, to tak.
Pasjonatka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 sty 2016, o 23:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

postać wierszowo zredukowana i kanoniczna macierzy

Post autor: Pasjonatka91 »

Czy mogłabym poprosić o kontrprzykład do 1 pytania?
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

postać wierszowo zredukowana i kanoniczna macierzy

Post autor: Peter Zof »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&1&6\\0&0&1\end{array}\right]}\)

@edit

Hmmm, zapewne masz rację, ale ta poniższa zadziała

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&-3\\0&1&2\\0&0&0\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 8 maja 2016, o 12:09 przez Peter Zof, łącznie zmieniany 1 raz.
Pasjonatka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 sty 2016, o 23:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

postać wierszowo zredukowana i kanoniczna macierzy

Post autor: Pasjonatka91 »

Zgodnie z definicją

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_schodkowa
to nie jest postać zredukowana.
ODPOWIEDZ