Algebra liniowa - oznaczenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Anxious
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Algebra liniowa - oznaczenia

Post autor: Anxious »

Witam. Mam drobną prośbę, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają poniższe zapisy:

\(\displaystyle{ \RR\left[ x\right]}\)

\(\displaystyle{ \RR\left[ x\right]_{n}}\)

\(\displaystyle{ \RR^{n}}\)

\(\displaystyle{ w'(x)}\) lub \(\displaystyle{ w''(x)}\) etc.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Algebra liniowa - oznaczenia

Post autor: Kacperdev »

1) przestrzen wielomianow o wspolczynnikach rzeczywistych
2) przestrzen wielomianów n-tego stopnia o współczynnikach rzeczywistych
3) przestrzen n-elementowych ciągów o współczynnikach rzeczywistych
4) pochodna funkcji \(\displaystyle{ w(x)}\) (pierwsza, druga itd.)
Anxious
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Algebra liniowa - oznaczenia

Post autor: Anxious »

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Na pewno \(\displaystyle{ w'(x)}\) to pochodna? Może kontekst zmienia tego znaczenie. Zadanie w którym występuje to wyrażenie wygląda następująco:

Znaleźć bazę podprzestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\) przestrzeni \(\displaystyle{ \RR[x]}\) nad \(\displaystyle{ \RR}\). Wiadomo, że wektor \(\displaystyle{ u \in V}\) ma w znalezionej bazie współrzędne \(\displaystyle{ (1,-1,2)}\). Wyznaczyć ten wektor.

a) \(\displaystyle{ V = \left\{ w \in \RR[x]_{3} : w(1) = w'(0)\right\}}\)

Jeżeli to rzeczywiście jest pochodna, to znaczy, że to równanie można zapisać jako:

\(\displaystyle{ w(1) = w'(0) \Leftrightarrow a \cdot 1 + b \cdot 1 + c \cdot 1 + d = 3a \cdot 0 + 2b \cdot 0 + c}\)

Czy to się zgadza?

Edit: To rzeczywiście ma sens. Dziękuje jeszcze raz.
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Algebra liniowa - oznaczenia

Post autor: liu »

Kacperdev pisze: 2) przestrzen wielomianów n-tego stopnia o współczynnikach rzeczywistych
Zwykle mówi się o wielomianach co najwyżej \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia
ODPOWIEDZ