wartości własne a diagonalizacja macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 21:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 1 raz
wartości własne a diagonalizacja macierzy
Czy jeżeli mamy macierz rozmiaru (n x n) i wielomian charakterystyczny ma rozwiązań k < n to czy to znaczy, że macierz nie jest diagonalizowana?
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 21:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 1 raz
wartości własne a diagonalizacja macierzy
no np.
macierz jednostkowa
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&0\\0&1&0&0\\0&0&1&0 \\ 0&0&0&1\end{array}\right]}\)
wg mnie nie jest diagonalizowalna (mogę się mylić) czyli pytanie dalej aktualne, a z tego co się orientuję to tylko Id rozmiaru 1x1 jest diagonalizowalna i liczba rozwiązań nie jest mniejsza niż n (n=1).
macierz jednostkowa
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&0\\0&1&0&0\\0&0&1&0 \\ 0&0&0&1\end{array}\right]}\)
wg mnie nie jest diagonalizowalna (mogę się mylić) czyli pytanie dalej aktualne, a z tego co się orientuję to tylko Id rozmiaru 1x1 jest diagonalizowalna i liczba rozwiązań nie jest mniejsza niż n (n=1).
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, o 23:32 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .